Mengapa Vitamin D Penting Dalam Mencegah Osteoporosis?

Biasanya ramai cakap tentang Kalsium untuk cegah Osteoporosis. Tapi ramai tak sedar tentang kepentingan Vitamin D, lagi lagi untuk kesihatan tulang yang baik. Hari ini saya akan bercerita sikit tentang manfaat vitamin D untuk badan kita.Kenapa Vitamin D ?

Vitamin D boleh dianggap sebagai "kunci" yang membuka pintu kepada badan untuk membiarkan kalsium masuk Tanpa Vitamin D, badan anda tidak boleh menggunakan kalsium sangat baik, walaupun anda mendapat kalsium yang cukup dalam diet anda.

Dos Vitamin D ?

Dos yang tepat optimum harian Vitamin D telah tidak ditentukan, tetapi kebanyakan pakar mengesyorkan bahawa anda mendapat 400-800 IU Vitamin D setiap hari. Kurang daripada 400 IU setiap hari akan membuat anda daripada mendapat manfaat sepenuhnya daripada kalsium dalam diet anda. Lebih daripada 800 IU setiap hari mungkin berbahaya.

3 Sumber Vitamin D ?

Ada 3 cara yang sesuai untuk mendapatkan khasiat Vitamin D, antara yang biasa kita boleh buat ialah:

  1. Cahaya Matahari -Vitamin D terbentuk secara semula jadi di dalam badan anda selepas pendedahan kepada cahaya matahari. Kira-kira 15 minit di matahari setiap hari akan membuat semua Vitamin D badan keperluan anda.

  2. Makanan - Sumber makanan termasuk produk tenusu diperkaya Vitamin D, kuning telur, ikan air masin dan hati. Paling standard multi-vitamin mengandungi jumlah yang mencukupi vitamin D dan kalsium tambahan banyak juga mengandungi Vitamin D.
  3. Suplemen - terdapat banyak suplemen yang dikayakan dengan kalsium beserta vitamin D, khas untuk mereka yang sukakan kesihatan.


Peringatan

Jika anda tua, tidak mendapat luar kerap atau anda tinggal di Utara semasa musim sejuk, anda mungkin perlu mempertimbangkan tambahan jika mencukupi Vitamin D tidak boleh diperolehi daripada diet. Jika anda mengambil multi-vitamin atau kalsium tambahan yang mengandungi Vitamin D, pastikan bahawa pengambilan vitamin D anda daripada semua sumber tidak melebihi 800 IU.

Post a Comment

0 Comments