Apa Itu Kalsium ?

Kalsium adalah mineral yang ditemui dalam banyak makanan. Badan memerlukan kalsium untuk mengekalkan tulang yang kuat dan menjalankan fungsi-fungsi penting banyak. Hampir semua kalsium disimpan dalam tulang dan gigi, di mana ia menyokong struktur dan kekerasan mereka.


kalsium kesihatan


Badan juga memerlukan kalsium untuk otot untuk bergerak dan saraf untuk membawa mesej di antara otak dan setiap bahagian badan. Di samping itu, kalsium digunakan untuk membantu saluran darah bergerak darah di seluruh badan dan untuk membantu pembebasan hormon dan enzim yang menjejaskan hampir setiap fungsi dalam badan manusia.

Tulang memerlukan banyak kalsium dan vitamin D sepanjang zaman kanak-kanak dan remaja untuk mencapai kekuatan puncak mereka dan kandungan kalsium oleh kira-kira umur 30 tahun. Selepas itu, tulang perlahan-lahan kehilangan kalsium, tetapi orang boleh membantu mengurangkan kerugian ini dengan mendapatkan jumlah kalsium yang disarankan sepanjang dewasa dan mempunyai yang sihat, gaya hidup aktif yang termasuk berat-bearing aktiviti fizikal (seperti berjalan dan berlari).

Osteoporosis adalah penyakit tulang di kalangan orang dewasa yang lebih tua (terutama wanita) di mana tulang menjadi berliang, rapuh, dan lebih terdedah kepada patah. Osteoporosis adalah masalah kesihatan yang serius awam untuk lebih daripada 10 juta orang dewasa di Amerika Syarikat. Kalsium yang mencukupi dan pengambilan vitamin D serta senaman yang kerap adalah penting untuk memastikan tulang sihat sepanjang hayat.

Beberapa kajian telah mendapati bahawa mendapatkan pengambilan yang disyorkan kalsium boleh mengurangkan risiko mendapat tekanan darah tinggi (hipertensi). Satu kajian besar khususnya mendapati bahawa makan diet yang tinggi dalam produk tenusu, sayur-sayuran, lemak bebas dan rendah lemak, dan buah-buahan merendahkan tekanan darah.

Post a Comment

0 Comments