Bagaimana Memilih B-Kompleks yang Baik ?

Salam sejahtera semua. Semua orang pernah dengar ke pasal Vitamin B ? saya rasa ramai dah tahu dah, Tapi vitamin B ni memang special sikit dari vitamin yang lain. Sebabnya dia ada macam-macam jenis, dan paling menarik, digabungkan ianya menjadi B-Kompleks. Apa yang menarik pasal vitamin B nih ? Jom sambung baca lagi.


kenapa kena makan vitamin BKenapa Vitamin B Penting Untuk Anda ?

Biasanya orang kata vitamin B untuk tenaga , metabolisme, tapi apa kata kita tengok satu persatu khasiat setiap vitamin B yang ada. Setiap satu ada fungsinya tersendiri.

 1. B1 (Thiamin) - thiamin diperlukan untuk menghasilkan tenaga sel daripada makanan yang anda makan, dan juga diperlukan untuk sintesis DNA dan RNA.
 2. B2 (Riboflavin) - riboflavin adalah blok binaan asas untuk pertumbuhan dan perkembangan yang normal. Ia diperlukan untuk pengeluaran tenaga sel sihat dan juga menyokong aktiviti antioksidan di dalam badan.
 3. B3 (Niacin) - menyokong lebih 200 tindak balas kimia dalam badan termasuk pengeluaran tenaga sel dan sintesis asid lemak. Niasin dalam bentuk asid nikotinik telah dikaji untuk peranannya dalam kesihatan kardiovaskular.
 4. B5 (Asid Pantothenic) - asid Pantothenic membantu menyokong sintesis asid lemak dan pengeluaran tenaga sel di dalam badan.
 5. B6 - Terlibat dalam lebih 100 tindak balas sel di seluruh tubuh, vitamin B6 memainkan peranan penting dalam menjaga pelbagai fungsi tubuh yang beroperasi pada tahap terbaik. Vitamin B6, juga dikenali sebagai pyridoxine, diperlukan untuk metabolisme asid amino dan glikogen (bentuk simpanan badan glukosa), dan juga perlu bagi sistem saraf normal, hormon dan fungsi sel darah merah.
 6. B7 (Biotin) -  Bagi mereka yang kekurangan Biotin, kajian menunjukkan bahawa Biotin boleh membantu dalam kesihatan rambut, kulit & kuku. Biotin juga menyokong karbohidrat yang sihat, protein dan metabolisme lemak.
 7. B9 (Asid folik ) - asid folik diperlukan untuk sintesis DNA, pembentukan sel-sel darah merah dan untuk metabolisme asid amino. Asid folik adalah yang paling dikenali untuk peranannya dalam kesihatan janin dan pembangunan adalah penting untuk pembentukan saraf tunjang bayi dan sistem saraf. Proses perkembangan penting berlaku semasa minggu-minggu awal kehamilan, dan pengambilan asid folik begitu mencukupi adalah sangat penting untuk semua wanita dalam usia melahirkan anak.
 8. B12 - Vitamin B12 atau cobalamin, memainkan peranan penting dalam laluan badan yang menghasilkan tenaga selular. Ia juga diperlukan untuk sintesis DNA, pembentukan sel darah merah dan untuk fungsi sistem saraf yang sihat. 

4 Panduan Memilih Vitamin B Yang Bagus

Pastikan ketika membeli B complex . B complex itu mengandungi
 1. Kesemua 8 vitmin- B1, B2, B3,B5,B6,B12 , asid folik dan biotin sebagaimana dinyatakan dalam RDA ( kesemuanya perlu diambil pada masa yang sama) 
 2. Harus mengandungi 100% RDA untuk asid folik dan biotin 
 3. Pastikan jurang peratusan nilai harian B1, B2, B3 dan B12 tidak terlalu besar 
 4. Elakkan pengambilan B-kompleks yang menawarkan rumusan larut -air ( sustain release )

Jom Order B-Complex Shaklee

Jika anda berminat untuk mendapatkan vitamin B yang terbaik untuk semua family anda, jom hubungi kami, atau klik gambar di bawah untuk membuat pesanan secara online.
013-3612717
ainulfadzilah@gmail.com

Post a Comment

0 Comments