Monday, April 29, 2013

Sembelit dan Cramp Ketika Hamil Memang Seksa

Sememangnya sembelit dan cramp masa hamil, amatlah seksa. Ianya seperti normal untuk ibu yang mengandungkan anak pertama, kedua, ketiga, dan kalau tak atasi masalah ini, memang akan membuatkan pengalaman yang kurang indah untuk si ibu tersebut.


masalah sembelit



Dilema 1 - Sembelit

Biasanya sembelit ini ikut keadaan. Ianya mengikut jenis najis tuh, kalau keras memang susahlah. Antara faktor biasa yang buatkan seseorang itu sembelit ialah permakanan, mungkinlah si ibu suka sangat makan fast food. Lepas tu kurang bergerak, ini confirmlah kan ? sebab dah penat sangat, tak larat semasa mengandung. Paling teruk sekali ialah rasa stress, mungkinlah selalu sangat muntah, risau dengan keadaan baby, itu yang buat sembelit makin teruk

Dilema 2 - Cramp

Hooo, bayangkan suami anda terjaga, rupanya terdengar suara anda mengadu kesakitan, cramp kaki masa mengandung. Kenapa terjadi begitu ? Itulah punca kekurangan Kalsium. Memang orang mengandung ini, kena lagi banyak ambil kalsium, sebab anak dalam perut perlukan kalsium juga, bila dah tarik sumber kalsium dari ibu, mulalah ibu rasa cramp malam-malam, tak lena tidur jadinya, esok pergi pejabat pulak jadi zombie, kena marah dengan boss, kesian kan ?

Apa Nak Buat ?

Jangan risau, sebenarnya, para ibu boleh selesaikan masalah ini. Cara yang paling mudah ialah jaga makan. Nak ambil teh hijau bajet nak atasi sembelit, kena tengok produk. Susu malam malam minum takut pulak rasa tak sedap. Tapi apa kata kita baca jap pengalaman Adila Setafa yang gunakan produk shaklee.


ostematrix shaklee


dah lama jadi silent reader, sja nak post pulak ;) my 1st, 2nd n 3rd pregnancy dlu slalu sembelit, biase la kan bile dah boyot tu, then msa bf anak no 3 berjumpa dgn shaklee sy mkn set bf, dan continue je smpai la ni pregnant ke 4, now dah 7 months, still continue aje suplement yg bf tu juge, vitC, vitalea, omega, oste, saya x tau lah mungkin faktor pemakanan saya, tp rasanya suplement tu semua pun mmg mmbantu saya, stakat 7 bln ni belum sekali pun saya sembelit, cramp pun x penah lagi..Alhamdulillah saya sihat setakat ni ;) - Adilah Setafa


Makan Vitamin Apa Yang Bagus ?

Oklah, jom kita tengok balik testimoni puan Adilah. korang boleh tengok dia makan vitamin yang disenaraikan ada beberapa jenis, memang standard untuk orang hamil:

  1. Sustained Release Vita-C - membantu meningkatkan sistem imunisasi badan. Penambilan bersama Vita-lea Iron Formula meningkatkan kadar penyerapan iron dalam tubuh
  2. Vita-lea With Iron Formula - Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Mempunyai patented Sistem Penyerapan Bioaktif utk memastikan peningkatan penyerapan asid folid kritikal. Membantu meningkatkan Hb ke paras normal semasa hamil bagi ibu yang mempunyai darah rendah.
  3. Omega Guard - DHA atau nama saintifiknya, Docosahexaenoic, adalah sejenis asid lemak omega-3 poli tak tepu yang berantai panjang, dijumpai dalam setiap sel dalam badan. DHA adalah penting untuk perkembangan dan kefungsian otak, mata dan sistem saraf pusat. Semasa mengandung, janin yang seda ng membesar bergantung kepada ibunya untuk mendapat DHA yang diperlukan. Ini kerana DHA diperolehi daripada makanan yang dimakan, maka kandungan DHA dalam diet seseorang ibu menentukan sebanyak mana DHA yang dapat disalurkan kepada janin.
  4. OsteMatrix - kandungan kalsium yang mencukupi di dalam diet anda, lebih-lebih lagi semasa tempoh kehamilan akan dapat memastikan bayi yang bakal dilahirkan mempunyai tulang dan gigi yang sihat tanpa menggugat kandungan kalsiaum yang sedia ada di dalam tubuh anda. Kalsium juga membantu untuk menghalang kekejangan otot yang dialami dalam tempoh kehamilan dan kontraksi yang berlaku disaat melahirkan.

Jom Order

Kalau rasa solution kat atas ini membantu, apa kata hubungi kami tanya tips lagi yang lebih best. Kalau segan segan, klik je gambar di bawah untuk order secara online. Lagi mudah kan ? Oklah, tak mau cramp sembelit lagi ok ?


cramp kaki


No comments:

Post a Comment