Sakit Sendi

Sendi adalah penghubung dua tulang agar bisah di gerakkan. Sendi seperti engsel pintu yang menjadi penghubung antara rangka pintu dan daun pintu. Tanpa engsel, pintu tidak akan dapat di buka dan di tutup. Begitu pula fungsi sendi bagi tulang. Dengan adanya sendi sambungan dua tulang bisa di gerakan. Berikut ini adalah macam-macam sendi yang didasarkan pada kemampuannya bergerak.


ubat sakit sendi


Jenis Sendi

Sebelum nak mulakan cerita pasal sakit sendi, bagus juga kita kenal pasal jenis jenis sendi yang ada dalam badan kita ini. Penting sebab barulah tahu nak  atasi masalah sakit ini.

 1. Sendi engsel - adalah sendi yang hanya dapat digerakkan ke satu arah seperti engsel pintu yang hanya bisa di buka dan ditutup. Contoh sendi engsel adalah pada bagian lutut kaki dan siku tangan.
 2. Sendi Pelana - adalah sendi yang dapat digerakan ke dua arah yaitu ke samping dan ke depan. Contoh sendi pelana adalah sendi yang menghubungkan tulang pangkal ibu jari dan tulang pertama pergelangan tangan.
 3. Sendi Putar - adalah tulang yang salah satu tulangnya dapat berputar mengelilingi tulang yang lain yang bertindak sebagai porosnya. Contoh sendi putar adalah sendi yang menjadi penghubung antara tulang leher pertama dengan tulang leher ke dua.
 4. Sendi Peluru -  adalah sendi yang merupakan pertemuan antara ujung tulang berbentuk bola dan tulang berbentuk mangkok. Sendi ini dapat di putar ke segala arah. Contoh sendi peluru adalah sendi yang menghubungkan tulang paha dengan tulang panggul, sendi yang mengubungkan tulang lengan atas dengan tulang gelang bahu.
 5. Sendi Geser - adalah sendi yang hanya memungkinkan sedikit gerakan. Contoh sendi geser adalah sendi yang terdapat pada delapan tulang pergelangan tangan.

   

Risiko sakit sendi

Anda mungkin lebih cenderung untuk mengalami masalah sama jika anda mempunyai faktor-faktor risiko tertentu seperti:
 1. Sejarah keluarga artritis (artritis pada ibu bapa atau adik-beradik) 
 2. umur yang lebih tua 
 3. Sebagai perempuan (risiko yang lebih tinggi untuk artritis reumatoid) atau (risiko yang lebih tinggi gout) lelaki 
 4. Kecederaan sendi sebelumnya 
 5. Berat badan berlebihan atau obes. 

Gejala dan Tanda-tanda Amaran sakit sendi

Berikut adalah tanda-tanda amaran bahawa anda boleh terkena osteoartritis:
 1. Sakit, bengkak, atau kelembutan dalam satu atau lebih sendi 
 2. Retak atau crunching bunyi dengan pergerakan 
 3. Kehangatan atau kemerahan pada sendi 
 4. Tombol bertulang yang kelihatan pada sendi jari-jari 
 5. Rheumatoid arthritis mempunyai beberapa tanda-tanda tambahan tertentu, seperti:anemia 
 6. Mata kering dan mulut 
 7. Keradangan di tempat-tempat lain seperti saluran darah atau lapisan paru-paru atau jantung 
 8. Sendi pada kedua-dua belah badan yang terjejas pada masa yang sama (contohnya, kedua-dua kaki atau kedua-dua pergelangan tangan) 
 9. keletihan, demam, rasa sakit, berat badan-terutama apabila ia bermula pada orang yang lebih tua 
 10. Gout boleh disertai dengan demam, sakit yang teruk, bengkak dan kemerahan. Gout menyerang sering bermula pada waktu malam.

Post a Comment

0 Comments