Kenapa Perokok Memerlukan Vitamin C yang Banyak ?

Kami cadangkan untuk berhenti merokok secara perlahan dan beransur-ansur , kerana kami tahu bahawa berhenti merokok itu tidaklah semudah membalikkan telapak tangan . Namun untuk mengurangkan kesan buruk merokok bagi kesihatan , sangat dianjurkan mulai saat anda yang masih rutin meroko untuk lebih memperbanyak tambahan pengambilan Vitamin C yang merupakan antioksidan kuat bagi tubuh kita .


merokokKenapa perokok perlu Vitamin C lebih banyak ? 

hal ini penting kerana pada seorang perokok semakin banyak rokok yang dihisap maka semakin banyak pula vitamin C yang hilang dari dalam rangkaian dan darah . Misalnya 1 batang rokok dapat menghilangkan sekitar 25 mg vitamin C yang sepatutnya diserap tubuh , itulah kenapa orang yang merokok memerlukan vitamin C lebih banyak lagi untuk melawan kerosakan sel dan mencegah timbulnya pelbagai penyakit akibat merokok seperti jantung , paru - paru , kanser , strok dan lain-lain .

Kajian Pengambilan Vitamin C

Menurut pelbagai kajian perokok perlu mengambil tambahan vitamin C berbanding mereka yang tidak merokok , lelaki perokok harus mengambil 125 mg vitamin C per hari , sedangkan perokok perempuan 110 mg setiap hari dari keperluan normal vitamin C per hari yang diperlukan tubuh kita yaitu sekitar 60-90 mg . Tambahan tersebut diperlukan untuk menjangka kehilangan vitamin c akibat merokok .

Manfaat Vitamin C

Selain memberikan banyak manfaat bagi perokok , dengan mencukupi keperluan vitamin C juga sangat bagus bagi kesihatan tubuh kita seperti meningkatkan kekebalan tubuh , menangkis serangan virus influenza , kawalan tekanan darah , menurunkan tahap stress , cegah stroke , anti kanser dan lain-lain. Kandungan vitamin C sangat mudah dijumpai pada buah - buahan dan sayur-sayuran semulajadi . Diantaranya adalah Brokoli , lada , jambu biji , strawberry , tomato , mangga , oren dan lain-lain

Berhenti Merokok

Penggunaan tambahan Vitamin c bukan bermakna membuat anda kebal terhadap kesan buruk merokok , tetapi hanya menghalang agar kerosakan akibat racun rokok tidak berkembang dengan cepat dan sangat disyorkan bagi anda seorang perokok untuk secepat mungkin mengurangkan hingga berhenti merokok kerana pengaruhnya sangat buruk bagi diri anda , keluarga dan persekitaran sekitar . Jadilah peribadi yang menghargai orang lain dengan memberikan kebebasan bagi orang disekitar anda untuk menghirup udara bebas dari asap rokok !

Post a Comment

0 Comments