Diet Orang Tua

Bila kita kata tentang diet orang tua, kena faham fahamlah, ye, sebab orang tua ni, ada yang banyak penyakit, tapi ada juga yang masih sihat dan kuat, so bila kita nak sediakan makanan untuk orang tua, ada dia punya pantang larang, ada yang tak boleh makan itu ini dan sebagainya. Jadi, macam mana nak tahu diet yang sesuai untuk orang tua ? Ada yang takda gigi lagi susah nak makan . Hmmm sukar juga ye nak ceritakan tentang masalah ni. 


kesihatan warga emas


Portal Pencen JPA

hahaha, tetiba pulak saya search keyword ni, pulak keluar pasal portal pencen, permakanan orang tua, adui. Takpa di sini, semua boleh refer, bagus juga, dia kata, orang tua ni kurang deria, kurang tenaga fizikal, kurang air dan sebagainya. Lagi juga orang tua perlukan makanan seperti nasi untuk menambahkan tenaga, air masak, sayur sayuran dan buah-buahan. Oklah, boleh baca lagi dekat portal pencen JPA.

Penyakit KRONIK

Kalau yang ada penyakit kronik ni, lain sikit, kena tengok macam macam faktor, kalau ada penyakit tiga serangkai lagi sukar, lagi lagi yang sakit buah pinggang, tak boleh ambil protein yang banyak. kalau kencing manis kena rajin minum air suam. Jadi kena tahu maklumat lengkap pesakit, lagi lagi macam mak bapak kita yang tua, kenalah jaga permakanannnya.

Pengambilan Suplemen.

Paling bagus ialah dah tua lagi kena ambil suplemen, disebabkan badan pun dah lemah, dan kurang upaya, jadi zat zat perlu di ambil bagi mengembalikan tenaga, dan kalau ambil yang mahal sikit, boleh nampak muda sikit dari usia. Kalau nak best, boleh belikan orang tua kita satu VIVIX untuk mereka.

Post a Comment

0 Comments