Tuesday, March 4, 2014

6 Fakta Tentang Buah

Hahaha sekali lagi setelah banyak bercerita pasal buah dada dan promo set payudara shaklee, akhirnya nak cerita lah cerita pasal buah lagi. Banyak orang kumpul maklumat pasal buah ni. Hoo saya bukanlah penggemar buah buah yang ada kat Malaysia ni, tapi seronok tengok orang makan buah, cicah pulak dengan kuah mak bee, itu yang sedap tuh. Oklah jom tengok sikit serba serbi khasiat buah ni.


makan buah



  1. Buah Kiwi -buah kiwi ni dipanggil " nutritiinal all star" antara buah yang ada khasiat paling lengkap, ada vitamin C, antioksidan , bagus untuk jantung dan boleh mengurangkan kadar kolestrol.
  2. Pisang - pisang macam biasa, sumber karbohidrat terbaik, sampai makanan yang selalu digunakan oleh atlet yang perlukan tenaga extra semasa dalam perlawanan. Pernahlah nampak rafael nadal makan pisang waktu rehat.
  3. Pink Guava - memang terbaik untuk diminum kalau demam, mak aku bawa masa aku kena denggi. Masa nak demam pun akan minum jus pink guava.
  4. Buah Naga - yang dimakan mengandungi zat besi yang membantu sel darah marah membawa oksigen ke seluruh badan.
  5. Epal - dalam kajian tentang epal merah, risiko kanser dikalangan wanita dapat dikurangkan dengan memakan satu hidangan epal setiap hari.
  6. Limau Tangerin - kandungan vitamin A dalam limau Tangerin bagus untuk kesihatan selaput mukosa yang ada di hidung, tekak dan sistem penghadaman. Selaput mukosa penting bagi menentang virus dan bakteria berbahaya.

No comments:

Post a Comment