Friday, March 21, 2014

Terlalu Kurus ? Boleh Sebabkan Pelbagai Masalah Serius

Tahu kah anda mengenai masalah berat badan yang kurang? Berat badan yang tidak normal iaitu di bawah berat badan ideal (BMI < 18.5) sebenarnya akan menyebabkan beberapa masalah kesihatan yang serius. Memang bagus kurus, tapi terlalu kurus pun tak bagus juga.


naikkan berat badan



5 Akibat Kalau Diet Melampau Sampai Kering

Memang ada masalah yang serius untuk mereka yang kategori UNDERWEIGHT. Ingat nampak macam cun, tapi bahayanya, boleh baca kat bawah ni:

  1. Keguguran dan Masalah Kehamilan (bagi ibu hamil) - Kajian ke atas 603 wanita yang UNDERWEIGHT menunjukkan 72% berisiko mengalami keguguran janin semasa trimester pertama. Satu lagi kajian ke atas 943,000 wanita di Sweeden menunjukkan wanita yang terlalu kurus mempunyai risiko alahan mengandung yang teruk semasa mengandung.
  2. Masalah Kesuburan Lelaki - Penyelidik Denmark pula mendapati terdapat kaitan di antara berat badan lelaki dengan kualiti & kuantiti sperma. Jika berat badan kurang, kuantiti sperma adalah 33% lebih rendah dari mereka yang mempunyai berat badan normal.
  3. Masalah Paru-paru - Wanita yang terlalu kurus mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat masalah paru-paru seperti PHEUMONIA, BRONCHITIS & ASTHMA apabila usia bertambah. Penyelidik juga mendapati, wanita yang underweight mempunyai kesukaran dengan hormon pertumbuhan yang dipanggil "growth-factor" Ia menyebabkan kesihatan tisu pada paru-paru sukar untuk dikekalkan.
  4. Tulang Rapuh - Kajian menunjukkan lebih kurus seseorang wanita itu, lebih rendah kepadatan tulang mereka. Kajian ke atas 3,383 wanita underweight yang berusia menunjukkan, mereka lebih mudah mendapat keretakan tulang pingggul.
  5. Arthritis -Kajian The Mayo Clinic mendapati, orang yang kurus & underweight mempunyai kesukaran jika menghadapi arthritis. Apabila arthritis berlaku, keradangan berlebihan boleh berlaku 3 kali ganda lebih di seluruh badan.
  6. Diabetes - Individu dengan gen kurus IRS1 juga adalah berisiko tinggi mendapat diabetes type 2 sebanyak 20% lebih tinggi.
  7. Tekanan - Kajian di Sweden mendapati lelaki kurus atay underweight adalah lebih mudah mengambil keputusan membunuh diri. Mereka yang underweight mempunyai 12% kurang risiko membunuh diri.

set shaklee


Pengambila Vitamin Untuk Menaikkan Badan

Salah satu cara mudah untuk mengatasi masalah ini ialah menambah zat keperluan kepada badan kita. Antara produk Shaklee yang membantu naikkan berat badan ialah:

  1. Meal Shakes - membekalkan 35% atau lebih nilai harian, mengandungi 19 vitamin dan mineral penting. Ianya sumber makanan instant yang kaya kalsium, fiber dan protein. Rasanya enak seperti Vanilla Ice cream, atau Milk Shakes
  2. Vitalea - membekalkan 23 jenis vitamin penting bersama iron (penting dalam pembentukan sel darah merah). Ia banyak membantu mencantikkan kulit, kuku, rambut dari segi internal, ia juga membantu mengurangkan kebarangkalian kita mengidap penyakit tiroid. Ia juga membantu memberi badan yang sihat dan bertenaga.
  3. B-Complex - mengandungi 8 jenis vitamin B yang penting. Ia dapt mengawal kadar metabolisma badan, dan mempertingkatkan kesihatan sistem kardiovaskular, mengurangkan rasa letih, tekanan perasaan dan meningkatkan sistem pertahanan badan.

Testimonial Mereka yang Berjaya Menaikkan Berat Badan


kurus kering

COD Area Shah Alam

Jom dapatkan produk shaklee terbaik, hubungi kami sekarang atau klik gambar dibawah untuk membuat pesanan secara online terus dari Shaklee Malaysia.


NAK TAMBAH BERAT BADAN ? >> KLIK SINI 

NAK BADAN CANTIK MENAWAN ? >> KLIK SINI

NAK HARGA BEST ? >> KLIK SINI

NAK BUAT DUIT KAT RUMAH ? >> KLIK SINI


013-3612717
ainulfadzilah@gmail.com

2 comments: