3 Sebab Paling Penting Dalam Sejarah Kenapa Budak-Budak Malas Makan

Isu budak budak malas makan ini sebenarnya dah lama dibincangkan oleh golongan ibu, baik yang bekerja, suri rumah , mak janda dan macam macam lagi golongan yang sayangkan anak mereka . Jadi macam biasa, lagi short notes ni untuk anda semua. Buat yang setuju dengan pendapat saya, boleh juga komen di bawah.

1. Budak Suka Main Dengan Kawan

Hahhaa antara sebab bila dah jumpa kawan, takpun main dekat rumah, mesti malas nak makan, jumpa kawan, mesti nak main punya, habis bila ajak makan, taknak pulak. Hooo bila tak makan, mulallah lapar, baru nak makan, sampai perut kosong, demam !!!!

2. Banyak Makan JAJAN

sebab nak pujuk anak, bagilah anak makan jajan dan macam macam makanan ringan lagi. Ada yang ok sikit bagi biskut. Jadi bila nak makan nasi, katanya dah kenyang dan macam macam lagi. Sebab tu malas nak makan , sebab dah syok makan jajan dan benda lain.

3. Leka dengan GAJET

Sekarang ni zaman selfie, zaman gopro, zaman gajet iphone, note3 dan macam macam gajet, budak budak boleh leka, takut boleh jadi rabun, dan cepat penat. Memang sekarang ni budak budak boleh cepat letih sebab maik gajet. Sampai satu hari tak boleh lepas dari gajet. Kena kawal sikit, tahu bila masa nak main gajet, makan dan  baca buku dan main permainan lain yang lebih berfaedah !!!

Post a Comment

2 Comments

  1. Setujuu.. Kene lebih disiplinkan anak anak ketika waktu kecil. Pgg gadjetnya bila waktu makan waktu solat dan sbgainya

    ReplyDelete