Tuesday, June 17, 2014

Buah Mangga Tinggi Kalori ?

Betul ke nih ? Ada orang cari buah mangga tinggi kalori ? Tenu sekali mamat yang cari ini nak tahu serba sedikit tentang info buah-buahan tempatan di Malaysia. Tapi kalau buah dalam majalah mangga tu lagi tinggi kalori nya. Ok takpa, jom baca sikit tentang info buah-buahan ni.


mangga untuk diet

Berapa Kalori ?

Oklah, paling mudah, kalau kita ikut pakcik wiki kita, katanya dalam hidangan 100g mangga ada 60 kalori, hahaha, amacam ok tak ? So bagus sebenarnya makan, kalau nak kurus, sebab 100gram ini kiranya dalam setengah biji mangga juga. Tapi bukan yang kecil tu ye, mangga muda lain pula. Kalau nak lebih tahu lagi, jom tengok senarai kalori buah-buahan di sini.

Bagus Untuk Kurus ?

Bila cerita bab nak kurus ini, ada aku baca dalam blog livestrong nih, katanya mengikut kajian, orang yang makan buah-buahan lebih mudah kurus berbanding dengan orang yang malas makan buah. Tapi macam biasalah, kena fahamkan konsep kalori. Kalau makan buah banyak yang memang rendah kalori, jadi kita mudah cepat kenyang, dan mudah untuk turunkan berat badan. Apapun, cerita pasal kurus ni, korang boleh baca lagi banyak tips nak kurus di sini dan di sini.

Mana Nak Cari Buah Mangga ?

Hahhaa, ini soalan bonus je, boleh cari kat pasar, tesco, giant, kebun, kampung, ramai jelah yang tanam buah mangga nih. Tapi kalau nak lagi best, jom datang rumah bapak aku kat shah alam nih, hahaha, tanam pokok mangga ni bukan sahaja bagus untuk kesihatan, malah ianya menanam pahala  dan satu sedekah. Oklah, banyak lagi buah-buahan yang bagus, nak baca lagi boleh tengok sini fakta tentang buah.


6 comments:

  1. info yang sangat menarik.. tahniah anda blog yg banyak info.. jemput blogwalking di www.yatiadam.com

    ReplyDelete
  2. Wahhh info yang menarik..thanks ye..

    #Singgah + Follow... Jom sini pulak http://aienlieyrusli.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. apakah benar kalau buah mangga ini tidak baik dikonsumsi kalau kita sedang melakukan diet ? mohon pencerahan kalori buah mangga nya :)

    ReplyDelete