Manfaat Omega-3 Untuk Membakar Lemak

Alhamdulillah, hari ini last day promotion omega guard shaklee, tapi hari ini saya nak ulang tayang sikit bagaimana omega-3 ini dapat membantu untuk membakar lemak jahat dalam badan kita ini. Kita tengok dalam omega-3 ini banyak manfaat, tapi yang ramai suka tentu sekali nak jadi kurus. Hahaha, apa kata kita tengok cara omega-3 bakar lemak


bakar lemak dengan omega-3


Fungsi Leptin Yang Berbeza Dengan Teh Lipton

Hahhaha, nampak macam sama, tapi leptin dalam omega-3 lebih bermanfaat dari teh lipton, walaupun teh lipton minum sangat sedap diwaktu petang sambil tengok abam africa main bola sepak. Bolehlah dikatakan fungsi leptin lebih kurang macam ini . Ayat dibawah adalah cedokan dari blog nutrihijau:

  • Leptin memberi signal kepada otak untuk mengurangkan selera makan kita dan dengan itu, kita akan makan dengan sedikit. Jadi dalam masa yang sama, kita boleh maintain dan kurangkan berat badan.
  • Leptin dapat meningkatkan tahap metabolisme badan melalui peningkatan output hormon tiroid. Setiap sel dalam tubuh bergantung kepada hormon tiroid untuk mengawal metabolisme badan. Apabila metabolisme badan meningkat, mudah untuk kita menurunkan berat badan.
  • Jika tindak balas badan dengan Leptin kurang lancar, sebaliknya pula berlaku di mana kita akan berasa lapar yang teramat dan akan menyebabkan kita sentiasa makan dan mengumpul lemak pada tubuh. 

Kenapa Insulin Lagi Power Dari Wan Nur Azlin ?

Hahaha, insulin ramai ditakuti oleh pesakit diabetes, memang menyeramkan bunyi insulin, tak seperti Wan Nur Azlin yang cun suatu ketika dulu, masa aku sekolah rendah. Oklah, bila kita sebut pasal insulin, pengambilan omega-3 dapat membantu menurunkan paras insulin :

  1. Kajian dari "Journal Of Obesity" menunjukkan pengambilan minyak ikan sehari dapat meningkatkan pembakaran kalori lemak sebanyak 26 % .
  2. Satu lagi kajian dari "Journal Of Nutrition" menunjukkan tikus yang diberikan minyak ikan dapat memetabolisme lemak dengan lebih banyak, berbanding yang tidak diberikan suplemen minyak ikan
Boleh dikatakan banyak lagi kajian demi kajian yang dilakukan, dan menunjukkan kebaikan omega-3 untuk membakar lemak.

Manfaat Omega-3 Yang Lain

Ternyata minyak ikan memang banyak fungsi dan sangat berguna kepada manusia. Fungsi lain omega-3 yang boleh kita perolehi ialah:

Comments

Post a Comment