Tuesday, December 23, 2014

Jus Untuk Tingkatkan Metabolisme

Menurut Pusat Perubatan Universiti Maryland, metabolisme adalah keupayaan tubuh untuk menukar nutrien daripada makanan dan minuman yang anda makan menjadi tenaga. Tenaga ini mendorong fungsi asas badan anda, seperti penghadaman, pernafasan dan peredaran.


 MayoClinic.com memberi amaran kepada anda untuk berhati-hati dengan mana-mana produk yang mendakwa untuk "mempercepatkan" metabolisme. Daripada terus mempercepatkan metabolisme anda, jus membolehkan badan untuk menukar sayur-sayuran dan buah-buahan ke dalam nutrien dengan cepat kerana bentuk cecair membolehkan ia mudah oleh-lulus sistem penghadaman.buah-buahan meningkatkan metabolisme


Langkah 1

Mengumpul pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran. Tidak ada peraturan set ketika datang untuk jus dan anda boleh membuat apa-apa jus yang merayu kepada selera anda. Memastikan anda makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran membolehkan anda makan pelbagai jenis nutrien yang sihat dan vitamin. Pilih buah-buahan dan sayur-sayuran yang merangkumi pelbagai warna pelangi, kerana setiap warna menyampaikan nutrien yang berbeza.

Langkah 2

Pilih produk organik apabila mungkin untuk mengurangkan kemungkinan meminum racun perosak. Kerana anda membuang buah-buahan dan sayur-sayuran yang paling ke seluruh pemerah jus, anda secara tidak sengaja mungkin minum residu racun perosak yang kekal pada kulit buah.

Langkah 3

Buangkan gabungan buah-buahan kegemaran anda dan sayuran di dalam pemerah jus anda. Cuba bertujuan untuk jus sayur-sayuran lebih daripada jus buah-buahan, jus buah-buahan kerana terlalu banyak boleh menyebabkan kenaikan dalam tahap gula dalam darah anda. Sebagai contoh, cuba memerah jus lobak merah, saderi, beets, epal dan halia untuk minuman manis yang tinggi dalam kandungan sayur-sayuran.

Langkah 4

Membuat jus metabolisme-meningkatkan dengan selada air dan anggur. Menurut "The Book Jus secara" kedua-dua selada air dan anggur bertindak sebagai penggalak metabolisme dengan merangsang tahap oksigen dan peredaran. Satu sekumpulan selada air adalah sama dengan 1 oz. jus dan 1 pound anggur sama dengan 8 oz. jus.


Tips Berguna

Jus Segar mengoksidakan dengan cepat supaya ia sentiasa lebih baik untuk minum jus anda secepat mungkin. Cuba minum jus segar Perkara pertama pada waktu pagi sebelum anda mempunyai apa-apa sarapan pagi untuk rangsangan tenaga yang optimum.

sumber: livestrong.com

Bacaan Berkaitan

Dalam banyak banyak artikel tentang buah, jus,metabolisme, boleh baca 3 artikel menarik dibawah tentang buah-buahan serta sayur-sayuran yang menarik, semuanya untuk diet yang sihat !!!

No comments:

Post a Comment