7 Tips Menjadi Pelajar Cemerlang

Ibu bapa pasti gembira apabila anak pulang dengan keputusan peperiksaan cemerlang, kerja sekolah disiapkan tanpa perlu disuruh dan rajin mengulang kaji pelajaran.

Namun, melahirkan anak bersikap begitu adalah sukar. Sukar tetapi tidak mustahil. Apa yang penting kita perlu tahu cara betul mendisiplinkan anak, tegas dan mesra dalam pendekatan, sabar dalam membimbing dan istiqamah.

Melahirkan anak yang rajin belajar bukannya mengambil masa satu atau dua bulan. Ia mengambil masa bertahun-tahun sebelum kita lihat sikap rajin belajar itu mula berputik dan menjadi tabiat mereka.


belajar fokus

7 Langkah Terbaik


  1. Sediakan keperluan belajar anak secukupnya seperti buku tulis, buku tambahan, soalan peperiksaan tahun lalu, pen, pensel dan pemadam. Gantikan beg koyak atau baju yang sudah hilang butang. Bagi kita mungkin soalan remeh, tetapi si anak menganggap ia perkara besar. Ada ketikanya menjadi bahan ejekan rakan-rakan sendiri.
  2. Semak beg anak-anak kita dari semasa ke semasa. Apabila semak, kita tahu selama ini anak-anak kita siap kerja sekolah atau tidak. Mungkin juga ada surat-surat penting dari sekolah kepada kita. Ada kalanya pula kita menemui sesuatu yang tidak kita sangka seperti pemetik api, rokok atau bahan lucah. Dengan menyemak beg anak, kita pastikan anak-anak tidak hilang fokus terhadap pelajarannya.
  3. Sentiasa letak jangkaan bahawa anak boleh berjaya. Ramai ibu bapa memandang rendah kebolehan anak mereka. Ada yang tidak membelikan buku-buku tambahan atas alasan bukan anaknya suka membaca. Ada yang menolak dari memasukkan anak mereka ke program motivasi atas alasan bukan anaknya boleh berubah.Sikap begini amat merugikan kerana anak-anak yang cemerlang lahir dari ibu bapa yang sentiasa mencari ruang dan peluang meningkatkan prestasi pelajaran mereka. Ibu bapa dalam kategori ini tidak pernah mengalah atau berputus asa dalam membimbing anak-anak dan sentiasa percaya bahawa pasti ada cara terbaik bagi membantu mereka. Pendekatan mereka dengan anak-anak sentiasa kreatif dan fleksibel bagi merangsang minat anak belajar.
  4. Peraturan dibuat bersama. Apabila ibu bapa mahu menetapkan waktu belajar, bermain atau rehat, cuba babitkan anak-anak dalam mengaturnya. Minta pandangan dan persetujuan mereka. Peraturan yang dibuat bersama lebih mudah diikuti dan dipatuhi berbanding datang dari ibu bapa.
  5. Nyatakan ganjaran. Memberikan ganjaran setiap kali anak-anak berjaya mendapat markah atau kedudukan baik dalam peperiksaan mendorong mereka belajar. Ibu bapa perlu bijak memikirkan apa bentuk ganjaran disukai anak dan mampu membuatkan mereka bersemangat belajar. Ganjaran yang diberikan itu mestilah sesuatu yang jelas dan boleh digambarkan. Misalnya, ibu bapa mungkin berkata: “Jika adik dapat nombor satu mak belikan basikal baru.” Basikal adalah suatu objek yang boleh digambarkan dengan jelas. Sebaliknya apabila ibu bapa berkata: “Jika adik dapat nombor satu mak akan berikan satu hadiah yang mahal dan sesuatu yang adik sangat mahukan” tidak membawa apa-apa erti kepada anak dan gagal mendorongnya belajar. Sebab anak tidak mampu menggambarkannya.
  6. Cari peluang memuji anak. Jadi lebih sensitif dan prihatin terhadap tingkah laku anak. Apabila kita memerhatikan pasti ada banyak peluang bagi kita memuji secara positif. Puji anak ketika dia lakukan sesuatu yang betul atau apabila dia menunjukkan peningkatan dalam pencapaian. Memuji membolehkan anak tahu apa yang kita suka. Jika selama ini anak tidak pernah mahu belajar kecuali apabila disuruh, tetapi hari ini secara tiba-tiba dia mengulang kaji tanpa perlu diberitahu, maka pujilah dia.
  7. Masukkan dia ke program motivasi. Ibu bapa usah terlalu berkira-kira mengeluarkan sedikit pelaburan bagi merangsang anak belajar. Menurut Dr Tengku Asmadi yang berpengalaman hampir 20 tahun menjalankan program motivasi mendapati ramai anak-anak memerlukan dorongan pihak ketiga untuk bersemangat belajar. Ada ketikanya mereka mahu belajar, tetapi tidak tahu cara, di mana mahu bermula, terlalu banyak perlu dibaca, sukar menghafal dan mengingat, kerap hilang fokus atau mengantuk. 

Tip BONUS : Makanan Untuk OTAK ?

Tip bonus, berikan anak-anak makanan yang berkhasiat. Banyak kajian menunjukkan bahawa pemakanan ada kaitannya dengan tingkahlaku manusia.  Info dari Dianne Craft, MA, CNHP

A breakthrough study done in 1975 at the Massachusetts Institute of Technology (MIT) found that a daily supply of lecithin “improves brain chemical activity.” In particular, they found that lecithin affected brain activities such as learning, memory, motor coordination, sensory feedback, and sleep patterns. We can use these findings by concluding that lecithin improves memory, speech, and motor problems that affected balance and movement.

In his book Total Concentration, Dr. Levinson, a neurologist from New York, states that he frequently uses lecithin to help both attention and learning in his young patients.


shaklee


Bagaimana Lecithin Bantu Lebih Fokus ?

Lecithin Shaklee diekstrak dari kacang soya NON GMO. Setiap kapsul Lecithin Shaklee mengandungi 530mg soya termasuk 80mg kolina dan 48mg inositol.

Kolina merupakan satu komponen asetilkolina neurotransmiter yang terlibat dalam penghantaran mesej ke otak dan sistem saraf dan soya lecithin merupakan sumber utama bagi kolina. Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine. Acethylcholine sangat penting untuk fungsi otak seperti berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dan lain-lain. 

Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalan Acethylcholine mencukupi, fungsi tersebut dapat dilakukan dan jika tidak fungsi itu akan tergugat. 30% otak adalah terdiri daripada lecithin, manakala 70% lemak di hati adalah lecithin.

Lecithin ni tak dihasilkan oleh badan jadi kita perlu mengambilnya dari sumber makanan. Jadi amat penting pelajar mengambil makanan yang mengandungi lecithin seperti kuning telur, kacang soya, bijirin, gandum, ikan, kekacang , yis dan kacang , serta hati, jus anggur dan kubis.

Walau bagaimanapun, jika sukar untuk dapatkan lecithin di dalam diet, saya sangat syorkan Lecithin Shaklee ini. Ianya Selamat, Semulajadi dan Halal.


NAK JADIKAN ANAK ANDA PANDAI ? >>  KLIK SINI

NAK ANAK ANDA PANDAI BUAT DUIT ? >> KLIK SINI


013-3612717
ainulfadzilah@gmail.com

Post a Comment

4 Comments