Bahaya Rabun Warna

Orang yang colourblind tidak boleh melihat beberapa warna atau melihat mereka berbeza daripada orang lain. Buta warna diwarisi, dan memberi kesan kepada kanak-kanak lelaki lebih daripada perempuan. Daripada 20 kanak-kanak lelaki, ia mungkin bahawa satu atau dua akan mempunyai masalah penglihatan warna.

Yang buta warna jangka adalah mengelirukan. Satu istilah yang lebih tepat adalah kekurangan penglihatan warna (CVD). Orang yang tidak dapat melihat semua warna masih boleh melihat benda-benda (selain daripada warna) dengan jelas orang yang tidak colourblind.

Hanya segelintir orang yang colourblind buta kepada semua warna. Warna-warna yang biasa orang mempunyai kesukaran dengan adalah hijau, kuning, oren dan merah.


sakit mataSel-sel mata dan penglihatan

Semua sel-sel dan laluan saraf di mata dan otak hadir sejak lahir. Dalam retina, di belakang mata, kedua-dua jenis sel adalah:

  • Sel Rod - ini adalah sensitif kepada cahaya, tetapi mereka tidak melihat warna yang berbeza. Kami menggunakan sel-sel rod untuk melihat perkara-perkara di sekeliling kita pada waktu malam, tetapi hanya dalam warna hitam, kelabu dan putih.
  • Sel-sel kon - ini bertindak balas kepada lebih terang cahaya dan membantu kita untuk melihat terperinci dalam objek. Mereka juga mengambil warna. Terdapat tiga jenis sel kon, yang masing-masing mengambil cahaya merah, hijau dan biru. Dengan menggabungkan mesej daripada setiap set sel kon, kita akan mendapat pelbagai jenis warna yang biasa kita lihat. Dapatkah orang colourblind tidak mempunyai satu atau lebih daripada jenis sel kon.


Gejala buta warna pada kanak-kanak

Tanda-tanda bahawa anak anda mungkin buta warna termasuk kesukaran mengiktiraf dan mengenal pasti warna yang berbeza di luar usia kira-kira empat tahun ketidakupayaan untuk memisahkan perkara dengan gejala colour.The mereka sering jadi ringan yang sesetengah kanak-kanak tidak tahu mereka adalah buta warna. Ibu bapa mungkin mendapati tanda-tanda buta warna apabila anak-anak belajar warna mereka.


Pewarisan buta warna

Buta warna adalah yang paling biasa keadaan genetik. Beberapa buta warna adalah secara genetik yang diwarisi, manakala buta warna lain timbul akibat daripada perubahan genetik (mutasi) semasa pembangunan.

Buta warna juga boleh timbul akibat daripada trauma yang menyebabkan otak atau kerosakan retina, penyakit degeneratif mata dan sebab-sebab lain.


Buta warna merah-hijau

Buta warna merah-hijau biasanya diwarisi. Ia berlaku pada kira-kira lapan peratus lelaki dan hanya kira-kira 0.4 peratus daripada perempuan. Ini adalah kerana gen yang menyebabkan merah-hijau buta warna adalah pada kromosom X (seks berkaitan).

Lelaki hanya mempunyai satu kromosom X dan perempuan mempunyai dua. Pada wanita, gen berfungsi pada hanya salah satu daripada dua kromosom X cukup untuk mendapatkan penglihatan warna normal.


Buta warna biru-kuning

Hanya lima peratus daripada orang-orang yang colourblind mempunyai biru-kuning buta warna. Ini adalah sama bagi lelaki dan perempuan, kerana gen untuk itu terletak pada kromosom bukan seks (Kromosom 7).


Tidak mewarisi buta warna genetik

Buta warna tidak selalunya diwarisi. Ia juga boleh disebabkan oleh perubahan kromosom (mutasi) semasa pembangunan.


Cabaran buta warna

Banyak tugas yang kita lakukan setiap hari bergantung kepada kami dapat memisahkan yang ada dengan warna mereka. Terdapat pelbagai peringkat kekurangan penglihatan warna, dan tahap keamatan cahaya dan mendekatkan objek juga boleh menjejaskan keupayaan penglihatan warna.

Jika orang tidak dapat melihat perbezaan di dalam warna, mereka terpaksa bergantung kepada mengesan perbezaan lain. Sebagai contoh, seseorang hanya boleh dapat memberitahu lampu isyarat merah dan hijau selain oleh kedudukan mereka (merah hijau di atas). Pada yang gelap, basah malam ini mungkin sukar untuk dilakukan.


Memandu dan warna buta

Ramai orang yang merah-hijau buta warna akan dapat untuk mendapatkan lesen memandu kereta, tetapi tidak boleh layak untuk lesen pemandu komersial atau mungkin mempunyai sekatan yang bermakna mereka tidak boleh memandu pada waktu malam.

Kebanyakan orang yang buta warna boleh mengenal pasti perbezaan antara lampu merah dan hijau yang digunakan dalam lampu isyarat moden. Mereka yang tidak boleh boleh menyemak kedudukan lampu yang terang - merah / stop sentiasa di bahagian atas.


Pekerjaan dan buta warna

Pekerjaan tertentu, seperti memandu pesawat, menuntut bahawa pekerja mereka mempunyai penglihatan warna normal. Kumpulan pekerjaan lain tidak akan membolehkan seorang pekerja yang colourblind untuk melakukan kerja tertentu - contohnya, di mana pendawaian atau amaran lampu warna berkod.


Diagnosis buta warna

Jika banyak tugas di sekolah adalah warna berkod, kanak-kanak dengan masalah penglihatan warna boleh membangunkan masalah pembelajaran. Ia sering disyorkan bahawa semua kanak-kanak, terutamanya kanak-kanak lelaki, mempunyai rutin pemeriksaan penglihatan warna manakala pada tahun-tahun awal sekolah.

Warna ujian penglihatan boleh dilakukan oleh pakar mata (pakar mata) dan optometris, menggunakan carta yang direka khas. Sesetengah perkhidmatan kesihatan sekolah juga akan dapat menguji penglihatan warna kanak-kanak.

Jika kekurangan penglihatan warna didapati, ujian lanjut mungkin diperlukan untuk memberitahu apa sifat kekurangan itu adalah, kerana ini akan memberi kesan sama ada orang yang akan dapat melakukan kerja tertentu atau dapat untuk mendapatkan beberapa jenis lesen memandu.

Mana-mana kanak-kanak yang didapati tidak buta warna perlu diberitahu bahawa buta warna tidak ada penyakit.


Rawatan bagi buta warna

Umumnya tidak ada rawatan untuk menyembuhkan buta warna. Walau bagaimanapun, sesetengah jenis penapis gelap dan kanta lekap boleh membantu seseorang untuk membezakan warna yang berbeza yang lebih baik.

Optometris boleh membekalkan merah-warna kanta kenalan tunggal untuk dipakai pada mata yang dominan. Ini boleh membolehkan pemakainya untuk lulus beberapa ujian buta warna, tetapi mereka mempunyai penggunaan praktikal sedikit.


Perkara yang perlu diingati

Orang yang colourblind biasanya mempunyai kesukaran dengan warna hijau, kuning, oren dan merah. Buta warna biasanya diwarisi dan memberi kesan kepada kanak-kanak lelaki lebih daripada perempuan. Buta warna adalah disebabkan oleh kekurangan sel-sel warna yang sensitif khususnya di bahagian belakang mata.
Cabaran 31 Hari Mencari Cinta

19. Rabun Warna

Post a Comment

2 Comments

  1. Banyak bnde tak bleh buat kalau rabun warna. Kerje pun bnyk yg tolak. Kene elakkan dari kecil lg

    ReplyDelete
  2. Selalu juga buat ujian buta warna ketika di sekolah, Alhamdulillah mata sihat walaupun pakai cermin mata.

    ReplyDelete