12 Cara Menjaga Kesihatan Mental

Setiap otak berubah mengikut umur, dan fungsi mental berubah bersama-sama dengan ia. Penurunan mental adalah perkara biasa, dan ia adalah salah satu akibat paling ditakuti penuaan. Tetapi kemerosotan kognitif tidak dapat dielakkan. Berikut adalah 12 cara anda boleh membantu mengurangkan risiko yang berkaitan dengan usia kehilangan ingatan.


mental baik


1. Dapatkan rangsangan mental

Melalui penyelidikan dengan tikus dan manusia, doktor mengesyaki bahawa aktiviti cerdas merangsang sambungan baru antara sel-sel saraf dan mungkin juga membantu otak menghasilkan sel-sel baru, membangunkan neurologi "keplastikan" dan membina rizab fungsi yang menyediakan perlindungan terhadap kehilangan sel akan datang.

Sebarang aktiviti mental merangsang seharusnya membantu membina otak anda. Membaca, mengambil kursus, cuba "gimnastik mental," seperti teka-teki perkataan atau masalah matematik Eksperimen dengan perkara-perkara yang memerlukan ketangkasan manual dan juga usaha mental, seperti lukisan, lukisan dan kraf lain.

2. Dapatkan senaman fizikal

Kajian menunjukkan bahawa menggunakan otot anda juga boleh membantu minda anda. Haiwan yang kerap bersenam menambah bilangan saluran darah kecil yang membawa darah yang kaya dengan oksigen ke kawasan otak yang bertanggungjawab untuk pemikiran. Senaman juga mendorong perkembangan sel-sel saraf baru dan meningkatkan sambungan antara sel-sel otak (sinaps). Ini menyebabkan otak yang lebih cekap, plastik, dan penyesuaian, yang diterjemahkan ke dalam prestasi yang lebih baik pada haiwan penuaan. Senaman juga merendahkan tekanan darah, meningkatkan tahap kolesterol, melawan kencing manis, dan mengurangkan tekanan mental, semua yang boleh membantu otak anda serta jantung anda.

3. Perbaiki diet anda

Pemakanan yang baik boleh membantu minda anda dan badan anda. Berikut adalah beberapa perkara khusus:

Menyimpan kalori anda di cek. Dalam kedua-dua haiwan dan manusia, pengambilan kalori dikurangkan telah dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah daripada penurunan mental di usia tua.

Makan makanan yang betul. Ini bermakna mengurangkan pengambilan lemak tepu dan kolesterol daripada sumber haiwan dan asid trans-lemak daripada minyak sayuran separa hidrogenasi.

Ingat B anda. Tiga B vitamin, asid folik, B6 dan B12, boleh membantu menurunkan paras homocysteine ​​anda, tahap yang telah dikaitkan dengan peningkatan risiko demensia. Bijirin diperkaya, bijirin lain, dan sayur-sayuran berdaun hijau merupakan sumber terbaik vitamin B.

4. Perbaiki tekanan darah anda

Tekanan darah tinggi di midlife meningkatkan risiko penurunan kognitif di usia tua. Gunakan pengubahsuaian gaya hidup untuk menjaga tekanan anda serendah yang mungkin. Tinggal tanpa lemak, bersenam secara tetap, menghadkan alkohol anda untuk dua minuman sehari, mengurangkan tekanan, dan makan dengan betul.

5. Perbaiki Kandungan Gula

Diabetes adalah faktor risiko yang penting bagi demensia. Anda boleh melawan diabetes dengan memakan betul, bersenam secara tetap, dan tinggal tanpa lemak. Tetapi jika gula darah anda kekal tinggi, anda akan memerlukan ubat-ubatan untuk mencapai kawalan yang baik.

6. Perbaiki Paras kolesterol anda

Tahap LDL ("buruk") kolesterol meningkatkan risiko demensia, seperti yang dilakukan oleh tahap rendah HDL ("baik") kolesterol. Diet, senaman, kawalan berat badan, dan mengelakkan tembakau akan pergi jauh ke arah meningkatkan kadar kolesterol anda. Tetapi jika anda memerlukan bantuan lanjut, tanya doktor anda mengenai ubat-ubatan.

7. Pertimbangkan aspirin dos rendah

Kajian pengamatan menunjukkan bahawa penggunaan jangka panjang daripada aspirin dan lain-lain bukan steroid ubat anti-radang (NSAID) boleh mengurangkan risiko demensia sebanyak 10% -55%. Ia berharap maklumat, tetapi ia awal. Pakar tidak bersedia untuk mengesyorkan aspirin khusus untuk demensia.

8. Elakkan tembakau

Elakkan tembakau dalam semua bentuk.

9. Jangan menyalahgunakan alkohol

Minum yang berlebihan adalah faktor risiko utama untuk demensia. Jika anda memilih untuk minum, hadkan kepada dua minuman sehari. Tetapi jika anda menggunakan alkohol secara bertanggungjawab, anda sebenarnya boleh mengurangkan risiko demensia. Sekurang-kurangnya lima kajian telah dikaitkan alkohol dos rendah dengan penurunan risiko demensia di kalangan orang dewasa yang lebih tua.

10. Penjagaan emosi anda

Orang yang cemas, tertekan, tidur-dilucutkan, atau habis cenderung untuk menjaringkan buruk pada ujian fungsi kognitif. Skor miskin tidak semestinya meramalkan peningkatan risiko penurunan kognitif di usia tua, tetapi kesihatan mental dan tidur nyenyak memang matlamat penting.

11. Melindungi kepala anda

Anda mungkin terkejut apabila mengetahui bahawa sederhana kepada kecederaan kepala yang teruk pada awal kehidupan meningkatkan risiko kemerosotan kognitif di usia tua. Gegar otak meningkatkan risiko dengan faktor 10.


12. Membina rangkaian sosial

Ikatan sosial yang kukuh telah dikaitkan dengan tekanan darah rendah dan jangkaan hayat yang lebih panjang.


Post a Comment

6 Comments