"Buta" Kerana Diabetes ? Ada Harapan Ke Nak Pulih ?

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan seorang penduduk dunia akan menjadi buta setiap lima saat. Manakala seorang kanak-kanak pula akan menjadi buta setiap minit. Anggaran ini selari dengan sejumlah 7 juta orang menjadi buta setiap tahun.Kemungkinan pesakit jadi buta adalah 25 kali ganda berbanding orang sihat.

Jumlah itu menjadikan 180 juta orang di seluruh dunia berhadapan dengan ketidakupayaan penglihatan. Daripada jumlah itu 40 hingga 45 juta mereka buta. Angka ini dijangka meningkat seiring dengan pertumbuhan populasi warga tua yang akan bertambah dua kali ganda menjelang 2020.Buta Sebab Diabetes ?

Di Malaysia bagaimanapun, kebanyakan punca masalah kebutaan adalah diabetes. Lebih malang, mereka yang terjejas dengan masalah itu dalam lingkungan usia produktif.

Risiko kebutaan akibat diabetes sangat besar di Malaysia jika diukur pada jumlah penghidapnya. Pada 2006, jumlah pesakit diabetes meningkat kepada 14.5 peratus berbanding 8.5 peratus 10 tahun sebelumnya. Manakala impak terbesar diabetes adalah pada kesihatan saraf (58 peratus) dan kesihatan mata (53 peratus).

Walaupun impak diabetes pada mata begitu besar, hanya lima ke 20 peratus pesakit saja yang menjalani pemeriksaan mata. Mereka yang menjalani pemeriksaan mata ini juga tidak menjalaninya secara berkala menyebabkan risiko kebutaan terhadap mereka sangat besar.

Kajian di tujuh hospital di tujuh negeri mendapati, 38 peratus dari 6288 pesakit kencing manis sebenarnya penghidap diabetes tanpa mereka sedari.Langkah Pencegahan Diabetes


Berikut ada 5 petua pencegahan diabetes supaya tidak merebak lagi, dan boleh menyelamatkan ramai nyawa,
1. Dapatkan lebih banyak aktiviti fizikal


Terdapat banyak faedah kepada aktiviti fizikal yang kerap. Senaman boleh membantu anda: Kurangkan berat badan boleh menurunkan gula darah anda. Ia meningkatkan kepekaan anda terhadap insulin - yang membantu mengekalkan gula dalam darah anda dalam julat yang normal


Kajian menunjukkan bahawa kedua-dua senaman aerobik dan latihan rintangan boleh membantu mengawal diabetes, tetapi manfaat yang lebih besar datang dari program kecergasan yang termasuk kedua-duanya.
2. Dapatkan banyak serat


Ia kasar, ia sukar - dan ia boleh membantu anda: Mengurangkan risiko diabetes dengan meningkatkan kawalan gula darah anda. Mengurangkan risiko penyakit jantung. Menggalakkan kehilangan berat badan dengan membantu anda berasa kenyang. Makanan yang tinggi serat termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, kacang, biji-bijian, kacang dan benih.
3. Dapatkan bijirin


Walaupun ia tidak jelas mengapa, biji-bijian boleh mengurangkan risiko kencing manis dan membantu mengekalkan tahap gula dalam darah. Cuba untuk membuat sekurang-kurangnya setengah bijirin anda bijirin penuh. Banyak makanan yang dibuat dari biji-bijian datang siap untuk dimakan, termasuk pelbagai roti, produk pasta dan banyak bijirin. Lihatlah perkataan "keseluruhan" pada pakej dan antara beberapa perkara pertama dalam senarai bahan.
4. Kurangkan berat badan tambahan


Jika anda kelebihan berat badan, mencegah kencing manis boleh bergantung kepada berat badan. Setiap paun anda kehilangan boleh meningkatkan kesihatan anda, dan anda mungkin akan terkejut dengan berapa banyak. Peserta dalam satu kajian besar yang kehilangan jumlah yang sederhana berat - sekitar 7 peratus daripada berat badan awal - dan dijalankan secara teratur mengurangkan risiko diabetes membangunkan sebanyak hampir 60 peratus.
5. Membuat pilihan yang lebih sihat


Diet rendah karbohidrat, diet indeks glisemik atau diet fad lain boleh membantu anda menurunkan berat badan pada mulanya, tetapi keberkesanannya pada mencegah kencing manis tidak diketahui tidak pula kesan jangka panjang mereka. Dan dengan tidak termasuk atau menghadkan kumpulan makanan tertentu, anda boleh menyerahkan nutrien penting. Sebaliknya, berfikir dan pelbagai bahagian kawalan sebagai sebahagian daripada pelan sihat-makan keseluruhan.

sumber: biovcoBagaimana Vivix Shaklee membantu merawat diabetes ?


Ramuan Vivix yang terdiri daripada campuran botani yang kaya dengan resveratrol dan polifenol dapat memberi manfaat kepada pesakit diabetes dengan:
1. Memperlahankan atau mengurangkan Sindrom Resistansi Insulin (“metabolic syndrome”)


Vivix adalah antioksidan yang berkuasa untuk membantu melindungi dan membaiki sel yang rosak. Jadi, pengambilannya secara berterusan dapat memberi manfaat dalam mengurangkan Metabolic Syndrome yang mengarah kepada penyakit kardiovaskular dan kencing manis yang disebabkan oleh kerosakan gen.
2. Mengawal kepekatan gula dalam darah


Karbohidrat yang dicerna akan menghasilkan gula yang memberikan kita tenaga. Walau bagaimanapun, pengambilan karbohidrat yang tinggi seperti nasi akan menyebabkan kandungan gula dalam darah kita meningkat. Dengan Vivix, polifenol yang terkandung dalam anggur muscadine akan melambatkan pencernaan dan penyerapan karbohidrat dalam darah dan seterusnya mengelakkan pengumpulan gula yang tinggi yang menyebabkan kencing manis.
3. Mengelakkan kerosakan mata, menggalakkan penyembuhan luka dengan segera


Polifenol Anthocyanins yang terkandung di dalam Vivix membantu dalam membaiki penglihatan dan menyembuhkan luka dengan segera.
4. Mencegah pembentukan protein AGE


Protein AGE (advanced glycation end products) terhasil daripada protein dan gula berlebihan dalam badan. Ia boleh menyebabkan atherosclerotic, sel mati dan komplikasi penyakit kencing manis. Salah satu dari mekanisma anti-penuaan Vivix adalah dengan memperlahankan penbentukan protein AGE ini.


Boleh Melihat Semula Dengan Vivix


Mak saya mengidap kencing manis dan bila makanan tidak terkawal, bacaan kandungan gula dalam darahnya mula naik mendadak. Apabila perkara ini berlarutan, penglihatan mak menjadi kabur dan makin kabur. Mak kata, apa yang beliau rasa adalah...matanya menjadi makin kembang dan berair. Apabila hal ini bertaku, maka mak tak boleh melihat dengan balk bertambah buruk lagi mak tidak dapat memandu. Mak saya tak boleh makan sebarang supplement kerana ia akan menambah burukkan keadaan yang dia lalui. Mungkin disebabkan fungsi buah pinggangnya yang sedikit terjejas akibat kencing manis.


Oleh kerana itu saya hanya berikan mak saya vivix sahaja. Pada mulanya mak makan setengah sudu teh sehari tetapi kerana mak saya selesa dengan vivix, beliau mengambil 2 sudu besar sehari. Kini saya bekalkan mak saya 2 botol vivix untuk sebulan consume. Dalam masa tak sampai sebulan, penglihatan mak menjadi lebih balk. Mak rasa kedudukan matanya semakin elok dan tidak seperti sebelumnya yang mana ianya mengembang dan berair.


Alhamdulillah, mak saya boleh melihat semula ....tak pertu duduk dekat dengan tv untuk menonton seperti sebelum ini disebabkan matanya yang kabur. Penglihatan mak dah kembali sedia kala. Syukur pada ALLAH alas izinNYA jua. Pengambilan vivix


NAK MELIHAT SEMULA ? >> KLIK SINI


Ainul Mustafa


013-3612717


ainulfadzilah@gmail.com


https://www.facebook.com/DietDietSihat


http://jalanabadi172784.blogspot.com

Post a Comment

1 Comments

  1. New Diet Taps into Pioneering Concept to Help Dieters LOSE 15 Pounds within Only 21 Days!

    ReplyDelete