Terdedah Dengan Debu Bauksit Berisiko Menghidap Penyakit Alzheimer

Orang ramai yang terdedah dengan debu bauksit dalam tempoh yang panjang berisko menghidap penyakit Alzheimer.

Perkara itu dijelaskan oleh Felo Penyelidik Kualiti Udara Institut Penyelidikan Alam Sekitar Pantai Timur, Universiti Sultan Zainal Abidin (UnisZA), Dr. Azman Azid.

Menurut Dr. Azman, bauksit mengandungi aluminium hidroksida dan debu bahan itu yang terbebas di udara dan dihidu dalam tempoh lama boleh menyekat pengaliran oksigen dalam darah sekaligus ke sistem saraf.
“Apabila otak berkurangan oksigen ia boleh menyebabkan seseorang itu terdedah dengan risiko unutk menghidap penyakit Alzheimer atau penyakit lupa,” 


Jelas Dr Azman, hasil kajian institut berkenaan di beberapa lokasi terjejas dengan bauksit mendapati indeks pencemaran udaranya melebihi tahap berbahaya iaitu sehingga mencecah bacaan 468.

Katanya, pencemaran udara di kawasan yang terlibat dengan aktiviti itu disifatkan sebagai serius dan menganggarkan zarah terampai bawah 10 mikron (PM10) berada di tahap lebih 200g/m3, melebihi piawaian yang ditetapkan oleh Piawaian Kualiti Udara Ambien Malaysia, iaitu 150 g/m3.

“Manusia yang terdedah dengan tahap kualiti udara yang tidak sihat untuk tempoh yang lama juga boleh mengalami simptom kesukaran dan masalah pernafasan sebelum menjadi kronik apabila tidak dikawal.

“Selain pekerja perlombongan, mereka yang berisiko untuk menghidapinya termasuk juga golongan bayi, kanak-kanak, dan warga emas kerana keperluan udara yang tinggi untuk pernafasan dan lemah imuniti tubuh badan melawan penyakit tersebut,” katanya.11 Simptom Awal Penyakit Alzheimer 

Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) melaporkan setiap tujuh saat, satu kes baharu penyakit nyanyuk dilaporkan dan menjelang 2050, dianggarkan 100 juta pesakit akan mengidap penyakit yang juga dikenali sebagai dementia ini. 

11 petanda awal penyakit Alzheimer. 

 1. Mudah lupa dan hilang daya ingatan 
 2. Sukar untuk menyelesaikan masalah dan mengikut perancangan. 
 3. Rutin harian menjadi begitu sukar bagi pesakit Alzheimer 
 4. Keliru dengan tempat dan masa 
 5. Keliru dengan imej, gambar dan mengalami masalah penglihatan. 
 6. Masalah pertuturan dan sukar untuk menulis 
 7. Lupa tempat meletak barang. 
 8. Kurang/lemah pertimbangan dalam menilai sesuatu. 
 9. Kurang bersosial dan kerap mengasingkan diri 
 10. Perubahan personality dan mood. 
 11. Kerap mengulangi percakapan 


Vitamin yang Membantu alzheimer


1. Omega GuardDengan Omega 3 Omega 3 bukan sahaja penting untuk perkembangan memori bayi dan kanak-kanak, tetapi omega 3 juga dapat mengurangkan risiko alzheimer atau nyanyuk yang semakin tinggi peratusannya dikalangan warga tua.


Peranan Omega 3 Lambatkan Alzheimer Sebenarnya penyakit alzheimer atau nyanyuk tiada penawar tetapi kita boleh melambatkan kehadiran nyanyuk itu melalui pemakanan yang sihat, rajin bersenam dan mengurangkan stress.


Berdasarkan hasil kajian Framingham, seorang dewasa yang mengambil hidangan asid lemak omega 3 secukupnya iaitu 2-4gm setiap hari, tubuhnya mempunyai cukup kandungan DHA yang membantu menurunkan kebarangkalian untuk mendapat penyakit Alzheimer atau nyanyuk berbanding orang yang tidak mengambil cukup omega 3.


Memperbaikkan fungsi kognitif. Sekiranya anda mendapati ahli keluarga mengalami masalah seperti mudah lupa, cepat moody, short-tem memory loss, kebingungan, kemurungan dan sebagainya – segeralah berjumpa doktor. Pesakit yang melibatkan perkara sebegini perlu mendapat pengesahan doktor kerana dikhuatiri simptom2 tersebut bukan sekadar nyanyuk, tapi ada masalah otak yang lain.2. Vivix
Saintis membuat hipotesis penyakit Alzheimer ini adalah disebabkan oleh beberapa faktor iaitu genetik, penyerangan virus, persekitaran yang bertoksin, biokimia dan sebagainya.

Ia juga merupakan penyakit berkenaan dengan sistem saraf, sistem psikologi, sistem tulang, sistem otot, sistem limpatik, sistem pernafasan, sistem penghadaman, sistem peredaran darah, sistem perkumuhan, sistem endokrin, sistem pembiakan dan sistem otak.

Seperti yang anda ketahui pesakit Alzheimer berlaku disebabkan kemerosotan sel neuron pada otak. Sel neuron adalah asas bagi sistem saraf. Apabila sel saraf neuron rosak, ia tidak mampu untuk menghantar pesanan dari otak ke seluruh bahagian badan. Ini menyebabkan pesakit Alzheimer lambat untuk bertindak balas bila ditanyakan soalan atau perlu mengingati sesuatu yang telah berlaku.

Di dalam setiap sel di seluruh badan kita terdapat DNA. Berkemungkinan besar DNA sel saraf neuron bagi pesakit Alzheimer rosak, cacat atau tidak bertenaga disebabkan oleh radikal bebas yang telah merosakkan DNA sel tersebut. DNA sel yang tidak mendapat perlindungan akan menjadi lemah dan seterusnya sel tersebut akan mati.

Fakta yang anda perlu tahu adalah, sel otak manusia tidak akan bertambah lagi selepas dilahirkan. Jika DNA sel otak atau DNA sel neuron ini berterusan mati, pesakit Alzheimer sukar untuk pulih. Alternatif rawatan yang merawat terus ke DNA sel adalah dengan Vivix Shaklee.
Vivix Shaklee adalah produk yang dipanggil High End Anti Oksidan. Paling kuat...Ia membantu DNA itu berubah menjadi muda semula. Vivix Shaklee adalah minuman kesihatan yang kaya dengan anti oksidan yang dihasilkan daripada ekstrak Anggur Muscadine, Lobak Ungu, Elderberry dan Polygonum Cuspidatum yang mengandungi resveratrol dan beberapa ramuan lain yang semulajadi. Ia merupakan suplemen anti penuaan tahap sellular yang terbaik di dunia.

Vivix Shaklee juga membantu membaiki sellular DNA kita, melambatkan penuaan tahap sellular, menggalakkan pembentukan mitochondria (pusat yang menghasilkan tenaga untuk sel) serta melambatkan pembentukan protin AGE yang boleh menyebabkan kerosakan dan menganggu keutuhan sel sedia ada.


Adakah anda juga mengalami masalah ini? Berapakah kos rawatan yang anda telah keluarkan bagi mengatasi masalah tersebut? Kos perubatan tidak murah. Nilai kesihatan itu lebih utama. Jika anda anda mengalami masalah ini, segera dapatkan vitamin diatas bagi membantu anda mengatasi masalah tersebut. Hubungi saya segera untuk info & konsultasi lebih lanjut.


Ainul Mustafa
Shaklee Certified Product Trainer


SMS / Call / Whatsapp:
013-3612717


Email:
ainulfadzilah@gmail.com


Pengedar Shaklee Area : Shah Alam, Klang, Puncak Alam, Bukit Jelutong, Putra Heights, Petaling Jaya, Subang Jaya, Universiti Malaya (UM), Menara TM, Bangsar

Post a Comment

0 Comments