Dialisis Seumur Hidup Atau Bebas Dialisis


SETIAP tahun, lebih daripada 3,000 orang penduduk Malaysia disahkan menghidapi penyakit kegagalan buah pinggang kronik dan menerima rawatan dialisis. Buat masa ini, lebih 15,000 penduduk Malaysia sedang menerima rawatan dialisis. Pada tahun 2010 ianya dijangka meningkat kepada 20,000 orang.Apa itu dialisis?


Makanan yang kita ambil adalah untuk bekalan tenaga dan membaik pulih tisu-tisu badan sementara bahan kumuh dan buangan akan dialirkan keluar melalui darah. Darah bersama sisa buangan tisu badan akan ditapis oleh unit-unit kecil di dalam buah pinggang yang dikenali sebagai nefron. Melalui proses penyaringan ini, bahan buangan serta air berlebihan akan disalurkan keluar dari badan melalui air kencing. Namun, apabila unit-unit nefron ini rosak, maka daya tapisan bahan buangan akan berkurangan.

Rawatan dialisis akan membantu tugas-tugas buah pinggang yang rosak serta membantu pengeluaran lebihan air serta bahan-bahan kumuh dari darah dan membantu mengimbangi elektrolit dalam badan. Rawatan dialisis merupakan salah satu rawatan pilihan di samping rawatan pembedahan pemindahan buah pinggang bagi pesakit dengan kegagalan buah pinggang kronik.


Jenis-jenis dialisis


Terdapat dua jenis rawatan dialisis yang sering dilakukan iaitu hemodialisis dan dialisis peritoneal.

1.Rawatan hemodialisis

pesakit perlu menjalani satu prosedur di mana dua jarum akan dicucuk pada lengan pesakit untuk mengalirkan darah pesakit kepada satu alat penapis iaitu 'dializer' yang berfungsi sebagai buah pinggang tiruan bagi menapis keluar bahan kumuhan serta air berlebihan dan darah yang bersih disalurkan kembali ke dalam badan pesakit. Rawatan ini biasanya dilakukan tiga kali seminggu.

2.Rawatan dialisis peritoneal  

ianya dilakukan dengan memasukkan satu tiub kateter ke dalam abdomen pesakit. Sejenis cecair dimasukkan melalui tiub kateter ke dalam abdomen dan selepas beberapa jam cecair ini akan bertindak menarik keluar bahan-bahan kumuh dari darah dan akan disalurkan keluar untuk dibuang. Cecair yang baru akan dimasukkan semula bagi pusingan rawatan seterusnya. Rawatan dialisis peritoneal ini boleh dilakukan dengan selesa di rumah pesakit sendiri, sebanyak empat hingga enam pusingan rawatan sehari.


Kos Rawatan Dialisis

Surat permohonan bantuan zakat untuk kos rawatan hemodialysis di KPJ Selangor. Sebulan anda perlu bayar RM3ribu.dan ramai pesakit buah pinggang yang terpaksa menderita akibat kos dialisis yang terlalu tinggi.mahu kah kita terus menderita sakit atau setiap bulan keluarkan duit beribu ribu tetapi sakit tetap sakit dan kita masih terpaksa bergantung kepada dialisis selamanya


Mahu kah anda bebas dari dialisis? hidup sihat tanpa perlu bergantung sepenuhnya pada dialisis?

Bebas dialisis adalah diatas kuasa doktor. Doktor pakar buah pinggang sahaja yang berhak untuk membuat keputusan sama ada perlu stop, kurangkan dialisis atau sebaliknya.

Vivix hanya vitamin yang membantu kuatkan badan pesakit, bagi tenaga supaya dapat menghadapi dialisis dengan tenang, ceria.


AinulMustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, BangsarPost a Comment

0 Comments