Thursday, July 14, 2016

Cara Elak Badan banyak Angin


Untuk mengelak angin berlebihan di dalam badan seterusnya mencegah kembung perut atau badan berangin,


1. Kurangkan pengambilan makanan berlemak. Lemak dalam makanan akan memperlahankan proses penghadaman dan menyebabkan gas yang terbebas akan mudah terkumpul


2.Tinggalkan ataupun kurangkan pengambilan makanan yang banyak `angin` seperti baked beans, brokoli, brussel sprouts, kobis, air berkarbonat (air gas), kobis cina, dll. Jadi kalau badan anda memang tak tahan dengan makanan yang `banyak angin` nie, janganlah ambil ya demi keselesaan perut.


3.Jika anda jenis tak tahan dengan laktosa daripada sumber tenusu, elakkan mengambilnya. Boleh juga cuba gantikan dengan makanan rendah laktosa ataupun yang bebas laktosa.


4.Kurangkan pengambilan makanan berserat tinggi buat seketika kerana walaupun serat boleh membantu proses penghadaman makanan, ia juga mengeluarkan banyak gas.


5.Makan dengan tenang dan perlahan. Tergesa-gesa atau gelojoh ketika makan akan mengganggu proses penghadaman.
Ambil makanan yang boleh melegakan ketakselesaan akibat angin yang terlalu banyak di dalam badan.

Anda boleh mencuba Peppermint-Ginger Plus yang mengandungi 4 jenis herba semulajadi untuk kesihatan dan kelancaran sistem penghadaman iaitu pudina (mint), halia (ginger), jintan putih (fennel) dan jintan manis (anise).


1.Pudina : Melegakan otot perut, mampu menenangkan perasaan dan mood, membantu penghadaman, baik untuk demam dan selsema serta menyegarkan fikiran.


2.Halia : Bermanfaat untuk pencernaan, membuang angin dalam badan, melegakan ketidakselesaan perut, meredakan loya dan alahan mengandung, mengelakkan mabuk dalam perjalanan


3.Jintan putih : Orang Eropah mengambilnya selepas makan untuk menghilangkan kembung perut, juga baik untuk sakit perut dan masalah usus.


4. Jintan manis : Baik untuk masalah pencernaan, senggugut, batuk dan kahak, memberikan tenaga pada badan dan lembut pada perut.


Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

No comments:

Post a Comment