Jangkitan Kudis Buta atau Scabies Pada Bayi dan Orang Dewasa

KUDIS BUTA ( SCABIES )


Kudis Buta (Scabies) penyakit kulit yang paling kerap terjadi dikalangan masyarakat kita namun selalu disalah erti sebagai alahan (alergic) ataupun penyakit keturunan. Kepada sesiapa yang pernah tinggal di asrama (terutama kaum adam), pasti tidak asing mengalami masalah kudis buta ini. Kanak-kanak dan bayi juga berisiko dijangkiti kutu Kudis Buta.


Apakah punca Kudis Buta?

Kudis Buta ialah penyakit yang disebabkan jangkitan sejenis kutu yang bernama Sarcoptes scabiei. Manusia adalah perumah kepada kutu ini. Kadangkala kutu ini boleh juga dijumpai pada kucing dan anjing. Kutu ini hanya dapat hidup selama 14 hari jika ia berada di luar perumah (manusia). Kutu ini juga tidak dapat bertahan pada suhu lebih 60 darjah celcius.
Bagaimana Kudis Buta (Scabies) boleh merebak?

Kutu ini merebak melalui hubungan rapat dengan pesakit seperti :
- berkongsi pakaian, tuala dan selimut
- berkongsi tempat tidur
- sentuhan antara kulit ke kulit

Bagaimana kutu Kudis Buta ini tinggal dalam manusia?

Kutu ini mengorek liang kecil dan tinggal di bawah lapisan kulit manusia. Kutu ini akan bertelor dan membuang najis. Najis ini yang menyebabkan pesakit merasa gatal kerana tindakbalas alahan (alergic).
Apakah simptom-simptom Kudis Buta?

- pesakit akan mula mengalami simptom selepas 10-14 hari mendapat jangkitan kutu.
- GATAL terutama pada waktu malam. Saya tidak pasti mengapa gatal lebih ketara waktu
malam.Mungkin ini sebabnya dipanggil Kudis Buta (menggaru semasa tidur) :)
- selalunya simptom ini akan melibatkan seluruh ahli keluarga yang tinggal serumah dengan pesakit.

Bahagian badan yang kerap dijangkiti Kudis Buta.

- celah jari tangan dan kaki
- pergelangan tangan
- ketiak
- pinggang
- pusat
- kemaluan
- punggung
- kepala (bayi kecil)Langkah Pencegahan Kudis Buta

  1. Cuci pakaian dan cadar yang telah digunakan oleh orang yang dijangkiti dengan air panas untuk membunuh scabies, larva atau telur yang melekat pada pakaian tersebut.
  2. Masukkan barang-barang yang tidak boleh dicuci ke dalam beg plastik yang tertutup. Simpan sekurang-kurangnya tujuh hari untuk membolehkan hama dan telurnya mati.
  3. Perabut dan tempat tidur perlu dibersihkan dengan pencuci hampagas.
  4. Seelok-eloknya pesakit kudis buta perlu mandi dengan air suam untuk membuka liang roma sebelum disapu ubat khas untuk kudis buta ini.

Testimonial Anak 2 tahun Yang Ada Kudis Buta  Dan Akhirnya Sembuh
Tidak bahaya kah berikan vivix kepada kanak kanak dua tahun?

Vivix ini bukan ubat tetapi campuran 4 tumbuhan yang membantu mempercepatka proses penyembuhan. seperti kita makan buah, sayuran. cuma bezanya tumbuhan, sayuran ini di jadikan dalam bentuk cecair yang memudahkan kita untuk makanBagaimana mahu membeli vitamin VIVIX ini?


Cara 1

Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan


Cara 2


Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

AinulMustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

Post a Comment

0 Comments