8 Tanda buah pinggang tidak berfungsi dengan baik

Gejala penyakit buah pinggang boleh berbeza dari seorang ke seorang. Malah, ada orang yang mempunyai penyakit buah pinggang mungkin tidak berasa sakit, atau mereka tidak boleh sedar tentang perubahan yang berlaku.

Selalunya, sesetengah orang mungkin mula berasa kurang sihat, sehingga fungsi buah pinggang mereka telah merosot dengan ketara. Itulah sebabnya penyakit buah pinggang kadang-kadang dipanggil penyakit "senyap".


1.Kejang Otot

Ini kadang-kadang boleh dialami oleh mereka yang mempunyai penyakit buah pinggang kronik.


2.Gatal-gatal

Bahan buangan di dalam darah boleh menyebabkan gatal-gatal yang teruk.3.Rasa Tidak Sihat

Oleh kerana terdapat bahan-bahan toksik yang berlebihan dalam darah, anda boleh berasa tidak sihat. Anda boleh merasa mengantuk, keliru dan loya.4.Sesak Nafas

Buah pinggang anda tidak boleh membantu dalam pengeluaran sel-sel darah merah, maka kandungan oksigen tidak mencukupi di dalam badan anda. Juga, jika cecair terkumpul di dalam paru-paru anda, anda akan berasa sesak nafas.


5.Perubahan Dalam Pengeluaran Air Kencing


Anda mungkin perasan bahawa air kencing adalah berbuih, darah dalam air kencing, air kencing berlebihan atau kurang daripada biasa, atau kerap bangun pada waktu malam untuk membuang air kecil.6.Rasa yang Teruk di Dalam Mulut Anda


Sisa yang membina di dalam badan anda boleh menyumbang kepada rasa yang teruk di dalam mulut anda, kehilangan selera makan dan loya.7.Rasa Letih dan Kelihatan Pucat


Buah pinggang anda tidak boleh membantu dalam pengeluaran sel-sel darah merah. Ini boleh menyebabkan anda sentiasa berasa letih dan kurang bertenaga.8.Bengkak di Tangan, Kaki dan Kawasan di Sekitar Mata Anda


Buah pinggang anda tidak mampu untuk mengeluarkan cecair yang berlebihan, yang kemudiannya terperangkap dalam badan.Tahukan anda?
Kadar penerimaan dialisis telah meningkat hampir 2 kali ganda dan kadar kelaziman juga meningkat hampir 2.7 kali ganda dalam tempoh 10 tahun lepas.


Apa itu pemindahan buah pinggang?

Pemindahan buah pinggang adalah pembedahan memindahkan buah pinggang sihat ke pesakit buah pinggang. Buah pinggang baru ini melakukan fungsi yang tidak dapat dilakukan oleh buah pinggang anda yang telah rosak. Dialisis diperlukan sementara menunggu pemindahan dilakukan.


Sumber buah pinggang yang dipindahkan


1.Penderma yang masih hidup
Ahli keluarga yang mempunyai padanan tisu sama yang paling hampir tetapi orang luar juga mampu menderma jika sesuai.

2.Penderma organ
Daripada mereka yang ingin menderma organ setelah mereka meninggal.Sanggupkah anda menunggu penderma organ buah pinggang anda? Bagaimana kos rawatan pembedahan dan rawatan susulan.  Sanggupkah anda melakukan dialisis setiap minggu?

mahukah bebas dialisis? mahu ke kesihatan makin baik tanpa perlu ulang alik ke hospital. tanpa perlu tersiksa dengan pelbagai suntikan.

Bagaimana Vivix membantu pesakit buah pinggang


☀Antioksidan ; Mengurangkan tekanan oksidatif pada sel nephron buah pinggang & mengelakkan berlaku kerosakan yang lebih teruk pada saraf buah pinggang.

☀meningkatkan struktur dan bentuk buah pinggang yang normal

☀mengurangkan pengumpalan platlet pada buah pinggang

☀mengembangkan salur darah pada buah pinggang

☀mengurangkan proses lipid peroksida

☀mengurangkan kematian sel saraf buah pinggang .Impak selepas pengambilan vivix ini, jika anda inginkan


1. kembali ceria
2. kembali sihat, cergas
3. Bebas dialisis
4. kesihatan buah pinggang makin baik


Sekiranya anda ada simptom-simptom seperti berikut ini, apa kata anda buangkan sikap skeptikal tersebut dan buktikan anda sayang tubuh anda


10 tanda-tanda awal penyakit buah pinggang

1. Perubahan dalam pembuangan air kencing.
2. Keletihan melampau sepanjang masa.
3. Pembengkakan pada salah satu anggota di tubuh badan.
4. Mengalami ruam dan kegatalan.
5. Ada rasa seperti logam di dalam mulut.
6. Mengalami loya dan muntah-muntah.
7. Berasa sejuk sepanjang masa.
8. Kesukaran untuk bernafas.
9. Berasa sakit di bahagian belakang atau tepi sebelah bawah.
10. Kerap berasa pening kepala.SUMBER : http://www.freedomtolive.com.my/


Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.


Anda mahu discount 15% - 20% 

Hubungi saya di 


AinulMustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam Seskyen 8/9/BukitBandaraya,U11,U12, seksyen 7, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Uitm Shah Alam, Universiti Malaya, Menara TM


Post a Comment

0 Comments