Hb Masih Rendah Walaupun dah makan vitamin iron


Sudah makan vitamin iron, ubat iron ni tapi hb masih lagi low. malah semakin rendah. Anemia atau kurang darah merah.

apabila seseorang itu mengalami anemia, hemoglobin di dalam sel darah merah akan berkurangan. Hemoglobin adalah pengangkut oksigen dan zat makanan ke seluruh badan. Otak memerlukan oksigen dan zat makanan yang cukup untuk berfungsi dengan optimum.Penyakit kurang darah merah atau anemia adalah penyakit yang biasa dialami golongan wanita. Terdapat kira-kira 30% wanita yang tidak hamil pada lingkungan umur subur, 38% wanita hamil dan 14% lelaki yang berada di kawasan luar bandar mengalami kekurangan zat besi di Malaysia – 

(sumber: WHO Global Database on Anemia, Malaysia 2007).


Kenapa Hb Masih Rendah Walaupun dah makan vitamin iron

kebanyakkan ibu-ibu yang mengalami masalah rendah Hb ni, mereka makan vitamin iron atau ubat iron yang diberikan doktor akan tetapi penyerapan iron tidak optimun. Kenapa tidak optimun?


4 Cara pengambilan iron yang betul, agar kadar penyerapannya lebih optimum.1. Makan semasa perut kosong

Iron (Zat Besi) paling berkesan diserap semasa perut kosong. Paling bagus bangun-bangun tidur terus telan. Tapi, ramai yang tak boleh amik waktu ni sebab rasa mual dan loya. Lebih-lebih lagi di saat awal kehamilan.


Untuk ibu-ibu yang tak boleh telan waktu perut kosong, disarankan mengambil sarapan dahulu sedikit. Jarakkan selama 30-45 minit selepas sarapan dengan pengambilan iron.


2. Ambil bersama vitamin C

Iron disarankan diambil dengan buahan yang tinggi Vitamin C seperti oren, mangga dan epal. Vitamin C merupakan vitamin terbaik untuk penyerapan iron. Disarankan juga ambil sekali dengan supplemen vitamin C.3. Elak product tenusu


Sekiranya ibu-ibu mengambil susu atau produk tenusu seperti yoghurt, selepas 30-45 minit kemudian baru lah makan supplemen iron. Ini kerana segelas susu boleh mengurangkan kadar penyerapan iron sebanyak 50%!!4. Elak Teh dan minuman Berkarbornat


Elakkan minum teh dan minuman berkarbonat. Ini kerana, tanin acid di dalam teh danphosphate dalam minuman bergas akan bergabung dengan iron dan seterusnya menghalang penyerapannya.

Antara makanan dan vitamins lain yang menganggu penyerapan iron ialah:

✔ Cereals, grains, lagumes

✔ protien telur (telur putih&kuning)

✔ kopi

✔ kalsium, magnesium, zink dan copper

✔ koko

✔ makanan yang tinggi fiber

✔ herba - peppermint & chamomile

Semua makanan di atas bukannya tidak boleh diambil, tetapi dinasihatkan untuk dijarakkan pengambilannya.


Vitamin untuk elak Hb Low dan akibatkan baby lahir pramatang, ibu hamil pucat boleh tumpah darah
1) Vita-Lea® Iron Formula (Multivitamin)

  • Vitalea adalah multivitamin yang lengkap dengan 28 jenis vitamin dan mineral.
  • Zat besi dalam Vita-lea dapat membantu ibu menambah zat besi kerana kebiasaannya ibu mengandung dan menyusu kekurangan zat besi dan jika tidak ditampung boleh menyebabkan ibu mudah pitam, lesu, kurang daya ingatan dan kurang konsentrasi.

2) Sustained Release Vita-C


  • Sebagai antioksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan ibu dan bayi dan menjadikan kulit lebih cantik.
  • Membantu Penyerapan iron – kalau tak cukup Vitamin C, makanlah Iron sekapal pun takkan diserap badan

3) B-Complex

Lengkap dengan 8 kumpulan Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil dan wajah berseri. B complex juga vitamin anti stress. Jadi bila tiada stress, penghasilan susu lebih baik.


Jika anda sedang hamil dan mengalami masalah hb low, anemia ini mari baca kisah mereka yang senasib dengan anda dan mereka berjaya menyelesaikan masalah iniSila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya

AinulMustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, kelana Jaya


Post a Comment

2 Comments