Geletek Anak Sebabkan SAKIT JANTUNG ?

Merungkai Mitos: Geletek anak boleh menyebabkan sakit jantung?

Telah viral satu post yang mengatakan anak boleh kena serangan sakit jantung jika kita menggeleteknya. Post ini bukanlah memberi saranan untuk anda menggeletek anak-anak anda. Tetapi lebih kepada memberi fakta yang sebenar mengenai perkara tersebut.Ada beberapa persoalan daripada post tersebut dan kami akan cuba menjawab.

1) Kanak-kanak boleh terkena serangan sakit jantung jika kita menggeletek mereka?

Jawapan kami:
Perlu difahami bahawa serangan sakit jantung yang selalu doktor katakan diistilahkan sebagai ACUTE CORONARY SYNDROME.

Drpd pada perkataan itu adanya istilah 'coronary'. Coronary artery merupakan saluran darah yg terdapat pada jantung. Jika saluran darah ini mempunyai masalah seperti adanya kolesterol terenap pada dinding saluran darah tersebut dan menyebabkan sumbatan ataupun separa tersumbat, ketika itu barulah kita katakan dia mempunyai serangan sakit jantung ataupun ACUTE CORONARY SYNDROME.

Perkara ini jarang berlaku pada kanak-kanak. Ini kerana saluran darah kanak2 selalunya tidak mempunyai kolesterol yang terenap.

2) Dalam post tersebut juga menyatakan bahawa ada seorang kanak-kanak yang menjadi kejang apabila digeletek. Dikatakan itulah serangan sakit jantung

Jawapan kami:
Kejang ataupun sawan bukanlah simptom sakit jantung secara amnya. Sakit jantung selalunya melibatkan sakit dada sebelah kiri, boleh jadi sakit ulu hati dan/atau merebak ke tangan sebelah kiri. Ia juga mempunyai lain-lain simptom seperti berdebar-debar, sesak nafas, berpeluh dengan banyak dan beberapa simptom lain. Jarang seseorang yang mempunyai sakit jantung mendapat sawan.

3) Menggeletek orang lain secara berulang kali boleh menyebabkan serangan sakit jantung??

Jawapan kami:
Serangan sakit jantung(Acute Coronary Syndrome) mempunyai faktor risiko(Risk factor). Sebagai contoh perokok, lelaki, mempunyai kolesterol yang tinggi, kencing manis, darah tinggi dan beberapa perkara lagi. Faktor-faktor inilah yang akan membuatkan seseorang itu boleh terkena serangan sakit jantung.

PERBUATAN MENGGELETEK TIDAK TERLETAK DALAM FAKTOR RISIKO YANG MENYEBABKAN SESORANG TERKENA SERANGAN SAKIT JANTUNG

Kesimpulan
1) Menggeletek bukanlah punca kepada serangan sakit jantung pada kanak-kanak mahupun orang dewasa
2) Tetapi kami nasihatkan, janganlah geletek kanak-kanak ataupun orang dewasa. Kesian diorg geli

Harap jawapan ini menjawab persoalan anda

Post a Comment

0 Comments