Merokok Rosakkan Otak

Bahagian tubuh sebelah mana yang tidak bakal terkena kesan buruk dari aksi merokok ? Rasanya tidak ada. Bahagian otak juga boleh terkena kesan negatif dari kebiasaan suka merokok. Menurut peneliti bidang psikologi di Northumbria University, Tom Heffernan dan Anna-Marie Marshall, merokok sangat boleh merosakkan otak. Mereka mengatakan, rokok yang mengandungi 4000 bahan kimia itu boleh mendatangkan sebuah malapetaka pada otak.


rokok jejas otak


KEROSAKAN OTAK

Peneliti mengungkapkan, sebuah kesan buruk pada otak meliputi penurunan kemampuan belajar dan memori di otak. Keadaan itu diburukkan lagi bila perokok juga sering minum minuman keras. Penelitian ini sudah dilaporkan dalam jurnal Frontiers di Psychiatry.

Dalam jangka masa panjang, merokok juga boleh mengganggu kualiti kerja, penurunan kemampuan kognitif, masalah memori, seperti mudah lupa dengan janji dan tidak ingat buat rutin minum ubat mengikut waktu, dan juga menurut penelitian terbaru, perokok pasif pun bakal terkena kesannya jika menghirup asap rokok.

Merokok dinilai dapat memengaruhi korteks atau lapisan di luar otak yang berkaitan dengan fungsi memori dan pemprosesan informasi. Lapisan korteks itu menipis seiring bertambahnya usia. Tetapi, merokok dapat mempercepat penipisan lapisan korteks.

BAHAN KIMIA DALAM ROKOK

Dari 4000 bahan kimia didalam rokok, sebanyak 50 di antaranya atau bahkan lebih adalah racun. Sebut saja, karbon monoksida yang juga ditemukan pada asap knalpot mobil, butana yang ditemukan dalam cairan kimia, serta arsen, amonia, dan metanol pun terkandung dalam bahan bakar roket.

Bahan-bahan kimia berbahaya tersebut lama-kelamaan bakal masuk ke dalam tubuh, kemudian merosakkan sel-sel yang sihat.

Merokok jadi faktor risiko utama berbagai jenis kanser, masalah paru-paru, dan masalah kardiovaskular. Lebih luas lagi, merokok juga dapat menurunkan kualiti sel sperma lelaki dan memepercepatkan risiko katarak.

Cara mencegahnya, tentu sudah pasti dengan berhenti merokok. Ada beberapa terapi yang boleh membantu seseorang agar berhenti merokok, seperti terapi pengganti nikotin.

Sumber : IndoharianCARA MUDAH MENGHILANGKAN KETAGIHAN ROKOK SUAMI

Vivix mendetoxkan nikotin dari dalam darah, organ, otak, dan tempat lain. Bila nikotin berkurangan, rasa ketagih pada nikotin pun hilang.

Orang merokok merasakan satu perasaan bila dia menghisap rokok. Sebab itu bila dia berhenti merokok, otak dia rasa lain macam dan memanggil-manggil untuk dia merokok balik bagi mendapatkan semula perasaan itu. Vivix boleh memberikan perasaan tu, jadi bila dia minum Vivix, dia tak rasa terpanggil nak merokok.
Vivix mengurangkan simptom withdrawal bila berhenti merokok. Simptom withdarawal sememangnya teruk, sebab itu orang yang berhenti merokok secara tiba-tiba, dia kena macam-macam penyakit. Senang cakap, badan 'terkejut' dengan keadaan yang dia tidak biasa (tiada sumber nikotin dalam badan). Insya-Allah dgn Vivix boleh redakan kejutan tu.


berhenti merokok dengan vivix shaklee


ketagihan merokok hilang dengan vivix shaklee

vivix shaklee untuk perokok tegar


testimonial hebat berhenti merokok


berhenti merokok lepas minum vivix


JOM BERHENTI MEROKOK DENGAN VIVIX SHAKLEE

Cara 1 - Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan

Cara 2 - Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar


Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717

Post a Comment

0 Comments