5 Posisi Seks Agar Cepat Hamil

Sesetengah wanita mudah untuk hamil, namun sebahagiannya pula perlu berusaha keras untuk hamil. Salah satu cara yang boleh membantu mempercepatkan kehamilan adalah mencuba pelbagai posisi seks.

Sebenarnya kehamilan boleh terjadi dengan apapun posisi hubungan intim, asalkan sperma bergerak menuju ke arah sel telur dan berlakunya persenyawaan.

Oleh itu, beberapa posisi seks ini mungkin dapat memudahkan sperma bergerak menghampiri sel telur lantas membesarkan peluang berlakunya persenyawaan. Berikut adalah 5 posisi seks agar cepat hamil:


1. Posisi Misionari & gerakan ‘kucing’


Posisi ini sering disebut sebagai Man on Top, iaitu wanita baring terlentang, dan lelaki berada di atasnya. Dengan posisi ini, sperma yang dikeluarkan tidak mudah untuk terkeluar dari vagina wanita.

Di kombinasikan dengan gerakan CAT (kucing). Sebenarnya CAT ialah singkatan untuk (Coital Alignment Technique) dan berdasarkan penelitian dari Edward Eichel, gerakan ini dapat membantu meningkatkan peluang kehamilan.

Gerakan CAT:

Lelaki berada di atas wanita dan bergerak kedepan dan kebelakang sambil mencondongkan badan ke arah bahu wanita. Semasa bersama, wanita mengangkat pinggul agar selari dengan pinggul lelaki. Wanita boleh juga menggelek (seperti memutar) untuk mensimulasi orgasme.2. Posisi Gunting, penetrasi dari sisi


Ketika berada di posisi ini, pasangan akan berasa lebih relaks dan ianya sesuai untuk suami yang lebih berisi. Ketika penetrasi dari sisi, zakar dapat masuk lebih dalam ke vagina, sehingga ketika ejakulasi, sperma yang dikeluarkan lebih dekat dengan sel telur. Posisi ini dapat dilakukan melalui 2 cara; iaitu lelaki di belakang wanita atau saling menghadap.

Apabila saling menghadap, wanita boleh mengangkat salah satu kaki lurus ke atas serenjang dengan katil. Lalu lelaki merapati bahagian hadapan badan wanita, dengan salah satu kaki di antara kaki wanita. Rapatkan pinggul lelaki dan wanita, tetapi jauhkan dada masing-masing. Posisi seks ini dikenali sebagai posisi gunting (scissors).3. Penetrasi dari belakang, doggy stylePosisi ini boleh dilakukan dengan perut wanita di katil, atau menghadap katil seperti sedang merangkak. Sama seperti posisi seks dari sisi, penetrasi dari belakang juga membantu zakar masuk lebih dalam, sehingga sperma yang dikeluarkan lebih dekat dengan sel telur.

Semasa dalam posisi merangkak, wanita melengkungkan badan sehingga kedudukan perut rendah tetapi bahagian pinggul tinggi. Tampung berat badan menggunakan tangan dan lutut. Posisi ini dikenali sebagai posisi anjing atau doggy style.4. Wanita di atas, posisi Cowgirl

Apabila wanita berada di atas lelaki, posisi seks ini memberikan kuasa penuh pada wanita. Jadi wanita dapat mengatur irama dan perjalanan hubungan seks ini. Wanita akan lebih relaks dan menikmati permainan, serta dapat memandu agar penetrasi zakar di kedalaman yang sesuai dengan kehendaknya.

Cara yang lain, wanita boleh memusing posisi badan ke mana pun yang diingini sehingga 360 darjah. Lengkungkan badan hingga pinggul condong ke belakang dan dada condong ke hadapan.5. Posisi berdiri


Pada posisi berdiri, lelaki dan wanita dapat mengendali untuk mencapai posisi paling selesa. Ketika lelaki mencapai ejakulasi, kekal berada di posisi ini untuk beberapa saat agar sperma tidak terkeluar dari liang vagina. Berdiri di bawah pancuran air hangat boleh menambah rasa sensasi bersama.sumber: SINI
concieveaeasy.com, Best Sex Position to Get Pregnant
momastic.com, 7 Best Sex Position to Concieve


Penat mencuba pelbagai posisi bertahun tahun namun masih tidak berjaya hamil. Kenapa? 


Kajian menunjukkan terdapat 10% pasangan yang mempunyai masalah yang disebut sebagai Unexplained Infertility (UI).Kebiasaannya pasangan-pasangan ini mempunyai:

  • salur peranakan yang sihat
  • menghasilkan telur pada setiap bulan
  • tiub fallopio tidak tersumbat
  • tiada masalah kesuburan wanita seperti endometriosis dan fibroid
  • tiada parut pada pelvis akibat endometriosis dan sebagainya
  • suami juga mempunyai bilangan sperma yang normal dan berkualiti

Jadi, apa antara penyebab Unexplained Infertility (UI)?


1. Telur yang dihasilkan oleh isteri tidak normal


wanita atau isteri menghasilkan telur pada setiap bulan, di mana kitaran haidnya teratur. Namun, telur yang dihasilkan tidak normal dan tidak berkualiti. Telur perlu dalam keadaan yang sihat dan normal untuk disenyawakan bersama sperma bagi memungkinkan peluang kehamilan.


2. Salur Peranakan Yang Tidak Normal

fungsi salur peranakan ialah untuk membawa telur yang dilepaskan oleh ovari menuju ke rahim. Namun, salur yang tidak normal tidak mampu berfungsi secara normal dan mengurangkan kadar kejayaan dalam kehamilan. Ini juga antara faktor UI.


3. Fasa Luteal Yang Tidak Normal

fasa luteal berlaku apabila terjadinya ovulasi. Otak akan memberi signal untuk mengeluarkan hormon progesterone sebagai indicator kepada rahim sebagai persediaan untuk hamil. Namun, ianya menjadi tidak normal apabila hormon progesterone naik terlalu laju atau perlahan atau tidak dikeluarkan secukupnya. Keadaan ini menunjukkan rahim belum bersedia untuk hamil. Dan atas sebab itulah anda masih juga belum hamil walau anda tiada masalah kesuburan lain. Anda boleh rujuk kitaran haid yang normal dan bandingkan dengan kitaran haid anda.

4. Telur terperangkap dalam folikel

ketika ovulasi, telur sepatutnya dilepaskan untuk bersenyawa dengan sperma. Tetapi, masalah timbul apabila folikel tidak terbuka menyebabkan telur terperangkap didalamnya. Kerana itulah kehamilan tidak berlaku.

Inilah empat sebab kenapa anda masih lagi tidak hamil walaupun doktor mengesahkan anda tiada masalah kesuburan. Namun, harus diingat faktor utama ialah rezeki dari Allah. Kukuhkan hubungan anda dengan Allah dan pohonlah semahu-mahunya. Saya sarankan anda amalkan secara konsisten solat Dhuha dan Tahajud untuk memohon rezeki zuriat.Nak cepat hamil? 


Kita mungkin sihat secara fizikal. Tetapi ianya tidak bermakna tahap kesuburan kita juga sihat. Bagaimana nak tingkatkan kesihatan kesuburan lelaki & wanita? 


Betul ke VITAMIN Boleh Membantu Masalah Kesuburan?
Bagaimana Vivix memperbaiki masalah KESUBURAN ?


Apa yang penting untuk anda tahu, ialah kenali apa itu vivix. Vivix shaklee mempunyai kandungan Resveratrol yang sangat tinggi. Resveratrol ini bertindak sebagai anti-oksidan yang kuat berbanding anti-oksidan yang lain. Ini bermaksud, tinggi anti-oksidan maka semakin berkuranglah "Oxidative Damage". Dengan kata yang mudah, lebih banyak oxidative damage lebih banyak sel menjadi rosak, begitulah sebaliknya.


Fungsi Resveratrol itu tadi juga adalah melindungi telur yang belum atau hampir atau sudah matang daripada oxidate damage. 

Apabila telur yang 'dilindungi' ini selamat daripada menjadi rosak, ianya mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk SURVIVE, MEMBESAR dan DISENYAWAKAN. Vivix Shaklee mempunyai salah satu mekanisma untuk memperbaiki sel-sel yang rosak atau abnormal.


Kesimpulannya, Vivix juga membantu meningkatkan kesihatan lelaki dan wanita dengan meningkatkan lagi kualiti benih telur, memanjangkan jangka hayat telur dan sekaligus meningkatkan peluang untuk disenyawakan.


Betul ke ada yang Berjaya Hamil Selepas Minum VIVIX?Ikuti pengalaman mereka yang berusaha ikhtiar dengan vivix dan berjaya


Jangan biarkan masalah kesburan anda terus menyekat untuk anda timang zuriat sendiri.
Bagaimana mahu membeli vitamin VIVIX ini?


Cara 1

Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan


Cara 2


Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

AinulMustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

Post a Comment

0 Comments