Monday, March 27, 2017

Anemia ketika Hamil sebabkan Bayi Cacat atau Lahir Pramatang?


Semasa kehamilan, badan anda menghasilkan lebih banyak darah untuk menyokong pertumbuhan bayi. Jika tak dapat cukup zat besi atau lain-lain nutrien tertentu, badan mungkin tidak dapat menghasilkan jumlah sel-sel darah merah yang diperlukan.





Anemia ni terjadi bila kandungan hemoglobin (sel darah merah) dalam darah kita rendah. sel darah merah ni sangat penting tau sebab dia lah yg bawak masuk oksigen ke setiap sel-sel tisu dalam badan.


Perkara biasa sebenarnya jika alami anemia ringan ketika hamil. Tetapi anda mungkin anemia akan lebih teruk jika anda tidak cuba untuk mengambil jalan penyelesaian.


Anemia boleh membuat anda merasa letih dan lemah. Jika ia teruk dan tidak dirawat maka ia boleh meningkatkan risiko komplikasi yang lebih serius seperti kelahiran pramatang.

Jenis-jenis Anemia Semasa Mengandung


  1. Kekurangan zat besi
  2. kekurangan folat
  3. Kekurangan vitamin B12

Sebab-sebab kenapa terjadinya anemia 


1. Anemia kerana kekurangan zat besi. 

Anemia ini berlaku apabila badan tidak mempunyai cukup zat besi untuk menghasilkan hemoglobin. Hemoglobin merupakan protein dalam sel darah merah. Ia membawa oksigen daripada paru-paru ke seluruh badan. Jika kekurangan zat besi maka darah tidak boleh membawa oksigen yang mencukupi kepada tisu di seluruh badan.


Kekurangan zat besi adalah punca yang paling biasa anemia semasa kehamilan.


2. Anemia kerana kekurangan folat. 


Folat, juga dikenali sebagai asid folik, adalah sejenis vitamin B. Badan memerlukan folat untuk menghasilkan sel-sel baru, termasuk sel darah merah.

Ketika mengandung, wanita perlu folat tambahan. Tetapi kadang-kadang mereka tidak mendapat cukup dari diet mereka. Apabila ini berlaku, tubuh tidak boleh menghasilkan cukup sel-sel darah merah untuk mengangkut oksigen ke tisu-tisu di seluruh badan. Sebab tu kalau kita pregnant dan doktor akan suruh kita amik asid folik kan?


Kekurangan folat boleh menyumbang kepada beberapa jenis kecacatan kelahiran, seperti kecacatan tiub neural (spina bifida) dan baby yang kurang berat.


3. Anemia kerana kekurangan vitamin B12. 

Badan memerlukan vitamin B12 untuk membentuk sel darah merah. Wanita mengandung jika tidak mendapat cukup vitamin B12 daripada pemakanan, badan tidak boleh menghasilkan sel darah merah. 

Wanita yang tidak makan daging, ayam, produk tenusu, telur dan mempunyai risiko yang lebih besar untuk membangunkan kekurangan vitamin B12, yang boleh menyumbang kepada kecacatan kelahiran, seperti keabnormalan tiub neural, dan boleh membawa kepada kelahiran pramatang.


Simptom-simptom anemia

  • Kulit, bibir dan kuku yang nampak pucat
  • Rasa letih atau lemah
  • Pening
  • Sesak nafas
  • Degupan jantung yang cepat
  • Kurang daya perhatian/tumpuan
  • Pada peringkat awal anemia, anda mungkin tidak mempunyai gejala yang jelas. Jadi pastikan anda mendapatkan ujian darah secara ya.
  • Kesan buruk jika anemia tidak diatasi
  • Anak pra-matang atau bayi kekurangan berat
  • Kemurungan selepas bersalin
  • Bayi dengan anemia
  • Anak yang mengalami masalah perkembangan
  • Bayi dengan kecacatan kelahiran yang serius daripada tulang belakang atau otak (kecacatan tiub neural-spina bifida)


Mencegah Anemia

Untuk mengelakkan anemia semasa mengandung, pastikan anda mendapat cukup zat besi. Makan makanan yang seimbang dan menambah lebih banyak makanan yang kaya dengan zat besi dalam diet anda seperti:

  1. Daging, ayam, ikan
  2. Sayur-sayuran hijau gelap (seperti bayam, brokoli) 
  3. Bijirin diperkaya dengan zat besi
  4. Kacang dan tauhu
  5. Telur

Jika nak mudahkan penyerapan zat besi boleh ambil makanan ni bersama dengan makanan yang kaya vitamin C. Sebagai contoh, anda boleh minum segelas jus oren dan makan bijirin yang diperkaya dengan zat besi untuk sarapan pagi.


Juga, memilih makanan yang tinggi dalam asid folik untuk membantu mencegah kekurangan folat.


MASALAH ANEMIA BERKURANGAN SELEPAS AMALKAN SUPPLEMEN SHAKLEE





Assalamualaikum dan salam sejahtera.
.

Saya, Fatimah Azzahra Binti Ismail. Ibu kepada 3 orang cahaya mata yang berumur 1, 4 dan 7 tahun. Saya ingin kongsikan #shakleeeffect yang saya rasai selepas mengamalkan supplement Shaklee secara konsisten selama 4 tahun.
.

Saya mengalami masalah anemia yang teruk ketika mengandungkan anak pertama dan kedua. Bacaan HB hanyalah 10-11 ketika itu. Sehingga setiap kali mengandung Jururawat akan tampal sticker hijau pada buku merah menandakan ada risiko HB rendah.
.

Gejala yang saya alami akibat anemia adalah seperti pening, pucat, letih dan lesu semasa hamil dan setelah bersalin. Sebaik melahirkan anak kedua saya mengalami anemia teruk sehingga bacaan HB jatuh kepada 7 sahaja. Saya tidak boleh bangun dari katil selama 2 hari untuk mengelakkan daripada pitam. Doktor hampir mencadangkan untuk membuat transfusi darah.
.

Pelbagai ikhtiar telah saya lakukan termasuklah pengambilan pil ferrous fumarate, obimin dan iberet folic. Tetapi bacaan HB saya masih rendah. Keadaan alahan yang teruk menyebabkan tahap kesihatan saya lebih teruk kerana saya tidak boleh makan dengan baik.
.

Saya mula mengambil produk Shaklee sejak menyusukan anak kedua. ketika itu saya mengalami masalah penyusuan ketika bayi berumur 6 bulan. Alhamdulillah setelah berjaya menyusukan anak kedua sehingga 2 tahun setengah, saya mengandungkan anak ketiga. Saya mengambil Set Prenatal Shaklee dan supplement Shaklee yang lain bagi membantu mengatasi masalah alahan dan morning sickness saya. Ketika itulah saya sedar supplement Shaklee telah membantu mengatasi masalah anemia saya.
.

Vitamin yang saya amalkan semasa mengandung adalah Set Prenatal Shaklee yang terdiri daripada ESP, Omega Guard, Vitalea, B Complex, Vitamin C, Ostematrix, Peppermint Ginger Plus dan Performance Drink.
.

Alhamdulillah, semasa hamil anak ketiga saya tidak mengalami anemia. Bacaan HB semasa anak ketiga adalah 13 dan ke atas. Saya juga tidak mengalami masalah pening, pucat dan lesu walaupun saya ada masalah alahan yang teruk. Saya dapat menjalankan aktiviti harian seperti biasa semasa mengandung. Jururawat bertugas memeriksa kesihatan semasa mengandung agak hairan juga sebab saya dikategorikan berisiko anemia daripada sejarah mengandung sebelumnya. Tapi tidak untuk kandungan kali ini.
.

Selepas bersalin, saya juga tidak mengalami masalah pitam akibat anemia. Sebaliknya saya lebih sihat dan segar berbanding sewaktu berpantang anak pertama dan kedua. Saya sendiri terkejut kerana saya boleh berulang-alik dengan sendiri ke Nursery Room untuk menyusukan bayi, sedangkan baru 2 hari melahirkan bayi.
.

Saranan saya kepada ibu-ibu dan bakal ibu di luar sana, kita boleh berikhtiar untuk berikan nutrisi terbaik untuk bayi di dalam kandungan. Mulakan mengambil supplement sejak sebelum hamil untuk mengisi kekurangan nutrisi harian kita. Kita sediakan tubuh yang sihat supaya bayi dalam kandungan dapat nutrient secukupnya. Selain itu kita lebih positif, segar dan ceria semasa hamil sehinggalah melahirkan bayi.
.

Saya bersyukur sangat bertemu dengan Shaklee. Saya masih meneruskan pengambilan supplement Shaklee semasa berpantang, menyusu dan sehinggalah sekarang bayi saya telah berumur 1 tahun 7 bulan.
.

Saya sangat berpuas hati dengan Set Prenatal Shaklee dan saya sangat menyarankan ibu-ibu yang mengalami masalah Anemia semasa hamil untuk mencuba set ini. Alhamdulillah. Terima kasih Shaklee.


SET PRENATAL SHAKLEE


1. OsteMarix
sumber kalsium utama terutama buat yang loya nak telan susu ibu hamil etc, dilengkapi dengan Vitamin D, magnesium untuk penyerapan kalsium yang optimum. Kalsium penting untuk pembentukan tulang dan gigi bayi.


2. Vita-Lea
Multi vitamin dan multi mineral yang SEMULAJADI (bukan sintetik) yang membantu ibu mendapat semua nutrisi yang diperlukan tubuh semasa hamil, bayi juga mendapat manfaatnya secara tidak langsung.

3. Sustained Release Vita-C
Membantu ibu mengekalkan kesihatan yang baik, yang mana Vitamin C membantu meningkatkan imun sistem terutama yang mudah terkena selsema, batuk dan demam

4.B-Complex
dilengkapi dengan semua vitamin B yang diperlukan tubuh untuk proses sistesis makanan serta keperluan & kesihatan tubuh

5.OmegaGuard
Kaya dengan sumber Omega 3 & 6, yang membantu perkembangan otak, mata & saraf bayi. Tinggi kandungan EPA & DHA dalam setiap kapsul

6. ESP
protein soya yang rendah glycemic index, rendah gula, membantu membekalkan tenaga ibu agar kekal cergas sepanjang hari


NAK ORDER SET PRENATAL AGAR ANEMIA TIDAK MENGGANGGU KEHAMILAN ANDA?



Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya

AinulMustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya






1 comment:

  1. New Diet Taps into Pioneering Plan to Help Dieters LOSE 20 Pounds in Only 21 Days!

    ReplyDelete